Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі можуть прибрати “Ротонду”

Скляну добудову, відому у місті як “Ротонда”, визнали аварійною. Про це повідомили на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Фахівці обстежили 4-поверхову прибудову і вважають: вона може впасти щомиті.

Під час огляду встановлено, що у приміщенні пошкоджена підлога та розбиті вікна. На третій та четвертий поверхи можна дістатися одним шляхом – лише через прохід з боку універмагу. А між другим та третім поверхами, сходи взагалі відсутні. Під час надзвичайної ситуації люди не зможуть вийти з будівлі.

Спустілою “Ротонда” перебуває вже більше 10 років. Відомо, що у 2002 році Центральний універмаг тоді ще Дніпропетровська, був розширений цією циліндричною добудовою. Її звели, як частину загальної реконструкції  ЦУМу.

У процесі реалізації проекту, будівельна компанія “Дольник і Ко” відмовилася від авторства. Причина – серйозні порушення та відхилення від проектних рішень. “Ротонда” мала бути виконана у стилі хайтек із зовнішніми сходами та вертикальними ліфтами. Однак замовник, Майкл Шахар (громадянин Ізраїлю та Бельгії), самовільно пішов на спрощення та здешевлення архітектурних рішень. Через що прибудова суттєво втратла особисту оригінальність та привабливість.

Нині, через вібрації від проїзду трамваїв та  близькості каналізаційних труб, відбуваються постійні руйнації фундаменту. Навколо будівлі не виключені провалля, через які споруда може піти під землю. Тому комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила звернутися у профільну установу для проведення повторної експертизи, аби остаточно визначитися із долею аварійної будівлі.

фото Ротонді взяті с https://dnepr.info/