Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі може з’явитися університетська клініка

Об’єднання медичної науки і практики. У Дніпрі можуть створити університетську клініку. В межах нинішньої євроінтегарції України, та реформування медичної галузі – такі медзаклади вимога часу. Стандарти всесвітньої медичної освіти з підготовки фахівців у вітчизняних лікарнях – можливі. 

Клініка Шаріте. Відома і найстаріша в Європі, заснована у 1710 році. На базі Університету Гумбольдта та Вільного університету Берліна саме Шаріте є медфакультетом, університетською клінікою та базою для навчання майбутніх медиків одночасно.

Дмитро Ладиженський, експерт з організації лікування: “Здесь расположена нейрохирургия, здесь расположена дерматология, здесь расположена общая нефрология, здесь расположено комфортное отделение для инстранных паціентов… Люди с разными диагнозами, те, кто приезжает из-за границы там находятся, и врачи из отделений приходят к ним впалаты”.

Більше половини Нобелівських лауреатів у галузі медицини пов’язують саме із Шаріте. Такі шалені результати, говорять фахівці, – результат поєднання науки і медицини. Нині це стало актуальним для України.

Євгенія Дитятковська, доткор медичних наук, професорка, заслужена лікарка України, експертка МОЗ з питань алергології та імунології: “В рамках євроінтеграції, яка пов’язана з тим, що нас прийняли кандидатом у члени ЄС, чого всі очікували. В рамках цієї євроінтеграції реформування медичної галузі должно влкючати в себе і створення університетських клінік. Чому? Тому що університетські клініки – це вищій рівень лікувального закладу у всьому світі”.

Шаріте налічує понад 100 інститутів і клінік, які об’єднані в 17 профільних центрів, і входить у десятку найкращих медзакладів Європи. Одна з переваг формату університетської клініки – можливість навчально-науково-практичної співпраці з закордонними колегами та міжнародними інституціями.

Євгенія Дитятковська, доткор медичних наук, професорка, заслужена лікарка України, експертка МОЗ з питань алергології та імунології: “Я стажувалася і в Шаріте, і я стажувалася в Окоха. Це найвищий рівень надання лікувальної допомоги хворим і дуже гарна співпраця науки і практичної галузі. На базі цих лікарень розташовані всі кафедри медичного університету”. 

Дніпропетрощина також має шанс отримати університетську лікарню. Міністерство охорони здоров’я нещодавно направило відповідного листа із пропозицією.

Євгенія Дитятковська, доткор медичних наук, професорка, заслужена лікарка України, експертка МОЗ з питань алергології та імунології: “Чому Міністерство охорони здоров’я вибрало обласні лікарні? Тому що обласні лікарні – це лікарні третього рівня, вони найкраще оснащені і на базі цих лікарень, як правило, розташовані відділення всіх напрямків”.

Практика вже зарекомендувала себе в різних українських містах, серед яких Харків, Одеса, Львів.