Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі лікарняні клоуни допомагають маленьким пацієнтам видужати

Щоб не боялись уколів і крапельниць. У дніпровській лікарні працюють незвичні медики. До дитячого відділення вони приходять у яскравих костюмах з укулеле і песиком на колесах. Важкохворим малюкам, які проводять у палаті по кілька місяців, вони допомагають забути про біль і відчути дитинство. 

Валерія Девятко, журналістка: «Яскрава перука і червоний ніс — це не просто головні клоунські атрибути. Завдання цих людей — перетворити стетоскоп або крапельницю на частину гри. Допомогти пацієнтам сприймати лікарню менш болісно».

Олена — незвична лікарка. Замість білого халату носить яскравий комбінезон, на голові не докторська шапочка, а помаранчева шляпка. І лікує вона не шприцем і крапельницями.

Мандаринка, лікарка-клоунеса: «Я була такою творчою дитиною. Мені подобалося і співати, і грати, і малювати. І я думала: «Якби була така професія, щоб там усе це можна було реалізувати». І довго думала, шукала».

Мрію Олена втілила випадково. Знайома порадила спробувати себе у школі для лікарняних клоунів. Як і 10 років тому, сьогодні Мандаринка йде до хворих. Спочатку питає у персоналу, бо надто важких пацієнтів не можна турбувати.
Діти із батьками зустрічають незвичних лікарів з посмішкою.

Олена, мати: «І настрій підіймає, і бойовий дух. Тому що лежати їм важко, боляче. А такі розваги — це дуже важливо для дітей».

Оля, мати: «Це дуже допомогло зараз, тому що у нього був дуже поганий настрій. Йому міняли перев’язку, дуже боляче, зробили операцію. І зараз я бачу, що настрій у нього покращився».

Міряють температуру, виписують довідку і кожному пацієнту вручають повітряну кульку.
Лікарі відділення називають своїх незвичних колег справжнім антистресом для постраждалої малечі.

Олександр, лікар-хірург: «Це діти з трамвами, досить важкими А деякі з них постраждали внаслідок військових дій. І сама травма — це для них вже стресова ситуація. Знаходячись у відділенні і спілкуючись клоунами-лікарями — це такий маленький світ, де вони забувають про травму, забувають про війну».

Лікарняна клоунада — це не про анімацію. Тут потрібна спеціальна підготовка. А заявок на роботу незвичних лікарів все більше і більше. Лікарні, шелтери і будинки для літніх людей. У Дніпрі з листопада до школи лікарняних клоунів оголошено набір!

Руслік, лікар-клоун: «Війна внесла свої корективи. Деякі дівчинки поїхали за кордон, поки там працюють. І ми зараз набираємо, у нас буде набір, буде навчання, буде кілька уроків. Кожен урок — характер, хода, голос, робота з лялькою, кульки — і все це ми опрацьовуватимемо».

В Україні внаслідок повномасштабної російської агресії поранено щонайменше 800 дітей. Всі вони потребують підтримки. Стати лікарняним клоуном може кожен охочий. У дніпровській школі навчають цій непростій, але вкрай важливій справі протягом 3-х місяців.