Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі курсантка на місці злочину затримала чоловіка, який кидався на перехожих

Голіруч затримала хулігана. Днями коло дніпровського вокзалу чоловік бігав з арматурою та кидався на людей. Це помітила першокурсниця університету внутрішніх справ. Яна Яланська проходила повз і вирішила не втрачати час на те, аби чекати правоохоронців, тому сама пішла вгамовувати хулігана. 


“Руки в сторону, долоні до гори, ноги в сторону. Вас затримано”.

Знерухомила та затримала. Курсантка Яна Яланська демонструє, як їй довелося вперше по-справжньому знешкодити зловмисника.

Яна Яланська, курсантка Дніпровського державного університету внутрішніх справ: “Близько 16-ї години 7-го червня я йшла додому, і біля метро “Вокзальна” до мене звернувся чоловік. Говорить, що людина з арматурою кидається на людей, погрожує їм. Я почала за ним бігти, вибіг таксист з іншої сторони, підбіг до нього, і ми водночас – він задув його перцовим балончиком, а я затримала”. 

З самого дитинства Яна мріяла стати поліцейською. Тому після школи одразу втупила до університету внутрішніх справ у Дніпрі. І коли їй довелося вперше зіткнутися зі зловмисником, зробила все, як навчили викладачі. Діяла миттєво.

Яна Яланська, курсантка Дніпровського державного університету внутрішніх справ: “Це було моє перше затримання, було трошки страшно. Страх завжди є у нашому житті, з кожним кроком він менше і менше. Гордість була вже потім, але я хотіла допомогти людям, бо якби я його не затримала, ця особа вдарила б ще людей”.

Після того, як вгамувала нападника, Яна викликала поліцію. Дівчина говорить, патрульні її похвалили. Сказали, діяла правильно.
Як затримати правопорушників – в університеті курсантів навчають з перших днів. Викладачі показують спеціальні алгоритми дій поліцейського для того, щоб знешкодити злодія.

Викладачі Яною пишаються. Кажуть, такий вчинок – приклад для кожного курсанта.

Артем Плохотний, старший викладач кафедри спеціальної підготовки: “Хочу зазначити, що так, дійсно, я ознайомився, вона доповідала також. Це є певна гордість викладачів, коли ти приходиш, чомусь навчаєш, і потім бачиш такий результат. Вона добре засвоїла вивчений матеріал і з дотриманням заходів особистої безпеки провела це затримання. Враховуючи вимоги статей 29, 44, 42, порушень будь-яких вона не допускала”.

За зразкову службу Яну в університеті пообіцяли відзначити. Кажуть, в наступному навчальному році на неї чекає приємний сюрприз.