Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як розпізнати фейк: у Дніпрі для школярів провели квест з медіаграмотності

Діти нині повноправні, а інколи навіть більш просунуті користувачі інтернету та соцмереж, ніж дорослі. Однак, в умовах інформаційної війни вони стають уразливими до дезінформації або мішенню для пропаганди. Рішення, як убезпечити дітей від впливу фейків, знайшли у міськраді, та провели для дітей квест з медіаграмотності.

Фейк чи ні? Відповідь на це питання шукали вихованці центру «Штурм». Діти віком від 7 до 12 років, але всі вони вже мають власні гаджети і доступ до інтернету.

Вікторія Танич, заступниця директора центру «Штурм»: «У нас тут діти від 7 до 12 років. Вони дуже активно користуються смартфонами. Хтось у більшій мірі, хтось у меншій, але вони всі знають, що таке соціальні мережі, що таке інтернет. Вони вже краще і швидше за дорослих можуть знайти якусь інформацію. Тому дуже важливо, щоб вони використовували ці можливості правильно».

Аби діти з самого початку вчилися виявляти дезінформацію, фахівці Ситуаційного центру Дніпра розробили інтерактивний квест та провели його разом з департаментом молодіжної політики та патріотичного виховання. Дітям розповіли, як стати професійним фактчекером.

Олена Чуєва, директорка комунального підприємства “ІНФО-РАДА-ДНІПРО” Дніпровської міськради: «У нас три команди по 15 осіб. Вони і в ігровій формі. У нас є тут такі ігри, як “Зіпсований телефон”, “Шум” – ми, щоб якось їх зацікавити, різні форми придумували. Також багато таких фотокарток, з яких вони можуть з гаджетів переходити по QR-кодам і дивитися, вчитися розрізняти, яка буде інформація правдива, а яка ні».

Анастасії 13 років. Дівчинка каже, проводить в інтернеті чималу частину свого часу. Сьогодні ж дізналася: не усе, що вона бачить, є правдою.

Анастасія Вайнілович учасниця квесту: «Я дивлюсь тік-ток, інстаграм, ютуб. Мені це дуже подобається. Взагалі-то, да, дуже багато зараз в інтернеті поширено фейків. Та не потрібно вірити усій інформації, яку вам надають. Я навчилася дуже розуміти, де правдива інформація, а де ні. Вважаю, це мені дуже піде на користь. Треба перевіряти перше джерело».

За вправне проходження квесту учасники отримали призи. У міськраді ж планують проводити такі заходи й надалі.