Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі діє міська програма співфінансування для багатоповерхових будинків

Ремонт, доступний кожному. У Дніпрі продовжує діяти програма співфінансування, завдяки якій жителі багатоквартирних будинків ОСББ та ЖБК можуть залучати міські кошти для ремонтів. Які роботи тривають наразі, а які ще попереду? 

З початку експлуатації будинку по вулиці Калнишевського, 21 систему опалення не замінювали жодного разу. Мешканці розповідають, що раніше були несправності і ледь не щодня викликали майстрів.

Томара Копайло, мешканка будинку Калнишевського, 21: «У нас труби викликали аварійку — то тече, то не тече, то з гарячого біжить, аж лічильники потіють».

Аби вирішити проблему, взяли участь у міській програмі співвінансування. Цьогоріч замінили труби каналізації та системи опалення у двох під’їздах.

«Система модернізована, більш енергоефективна в порівнянні з металевими старими трубами. Тобто люди вже цієї зими відчують більше тепла».

Матеріали обирають більш надійні та енергоефективні, аби втрати тепла були якомога меншими.

Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «Опалення — це одна з таких топ-заявок, на що люди дійсно подають. Вони збирають кошти декілька років навіть. Даний будинок за програмою співфінансування вже декілька років приймав участь. Відремонтовано частково каналізацію, частково покрівлю. В цьому році відремонтовано половину підвалу, опалення замінили, там засувна арматура встановлена в кожному стояку, скидальні крани для того, щоб окремий стояк локалізувати, промити».

Схожа ситуація і в будинку по вулиці Новорічна, 71. Там з початку експлуатації не оновлювали електромережі.

Тетяна Ялова, голова правління ЖБК № 382: «Був кабель у нас один на два під’їзди. Ну, а ви ж самі розумієте, що будинку 36 років, навантаження тоді такого не було, як зараз. Зараз і кондиціонери, і електрочайники. Ну і все воно не витримувало вже. Слабкі дроти були на два під’їзди».

Завдяки програмі співфінансування, мешканці ЖБК минулоріч зробили один під’їзд. В цьому році — другий.

Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «Замінено стояки електромереж, з’єднано два під’їзди зі щитовою. До цього у них був один дріт, який на себе брав все навантаження. Навантаження розділилося на дві частини. Нова проводка здатна більше пропустити через себе напруги і менше перенавантажуватися. І автомати, щоб у людей було комфортно, не вибивалися пристрої і не горіла проводка».

Тож такі заміни дозволять електромережам витримати навантаження та уникнути аварійних ситуацій. Також перед холодами ремонтують і кровлі за адресою вулиці Писаржевського, 7. Тут замінили 500 квадратних метрів м’якої покрівлі.

Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «Будинок готується до осіньо-зимового періоду. Це герметизація повністю покрівлі, щоб взимку туди не затікала волога, щоб не розривало і холод не потрапляв на технічний поверх і до квартири. Ми такі роботи в цьому році проводимо більше ніж у 106 будинках. Це один з таких комплексних елементів наряду із заміною електромереж».

З числа запланованих на цей рік реалізовано вже майже 70% різних робіт. Це 94 покрівлі, 106 сантехнічних систем та 96 електромереж. Деякі ремонти ще тривають. Здебільшого це внутрішні, на які не впливає погода.
За програмою співфінансування 25% від вартості робіт сплачує ОСББ чи ЖБК, інші 75% – місто.

Читайте також: У Дніпрі оновили Центр підтримки дітей та сімей «Мамине щастя»

https://www.youtube.com/watch?v=BaSXHfTloxE