Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі демонтували пам’ятник Ломоносову

Памʼятник Михайла Ломоносова у Дніпрі – це остання памʼятка пов’язана з радянським минулим, яку демонтують згідно з рішенням виконкому №1055. Всього таким чином у Дніпрі демонтували 8 памʼятників.

Памʼятник Михайлу Ломоносову виконанний із бронзи, його висота 7,7 метрів. Точна вага невідома, проте, на думку фахівців, він важить десь 30 тон.

Фігура Ломоносова зʼявилася на цьому місці у 1971 році, а до нього тут стояла скульптура російської імператриці Катерини ІІ, яка загадковим чином зникла під час німецької окупації.

Пам’ятка увічнює ім’я Ломоносова, який зробив чималий внесок у розвиток точних та природничих наук, проте не варто забувати, що саме ця людина була першою, хто назвав українську мову «російсько-польським діалектом». Після нього цю тезу підхопили й інші російські діячі.

Окрім цього Ломоносов стверджував, що завдання історії – підкреслювати велич і давнину російського народу, а про темні сторінки в його історії слід замовчувати.

Він, як і 7 памʼяток до нього, буде перенесений на територію одного із комунальних підприємств міста під відповідальне зберігання.

Його подальша доля, як і доля інших демонтованих памʼятників, буде вирішуватися фахівцями Дніпровської міської ради. Постаменти ми поки що чіпати не будемо. А що буде розміщено на місцях демонтованих памʼятників поки теж невідомо.
Читайте також: На Дніпропетровщині СБУ запобігла спробі вивезення прокремлівської літератури з місцевої єпархії.

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2023/01/vid_20230106_121516_380.mp4