Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Будинку мистецтв містяни разом з переселенцями відзначили День вишиванки

Код нації. Дніпро традиційно відзначив День вишиванки. Будинок мистецтв знову запросив мешканців міста на святкування. Охочі мали змогу побачити вишиванки та поспілкуватися з майстринями, які їх створюють. А ще, етнічний одяг – близько 30 сорочок – подарували переселенцям.

“Нам надзвичанйо приємно, що сьогодні, у Всесвітній день вишиванки, ви з нами”.

Так біля входу в Будинок мистецтв вітали містян із Днем вишиванки. Ідеологиня тутешнього заходу, Валентина Слобода, говорить: цьогорічне свято через війну в країні вперше стало і особистим, і гострим.

Валентина Слобода, арт-директорка Дніпровського будинку мистецтв: “Наш народ не забув традиції, і тому вишиванку він носить і на весілля, і на свята, і кожного дня. А сьогодні – це ще одне підтвердження нашої незалежності, нашої волелюбності. Це наша зброя”. 

Розмаїття вишитих у різні роки 20-го століття сорочок представили майстрині. Серед них експонував вироби майстер Степан Поліщук. Протягом 30 років він вишиває орнаменти на сорочках та рушниках. Порахувати скільки їх пройшло через кропіткі руки – вже й не може. Говорить, цифра у більше ніж 5 тисяч. Одне із замовлень було навіть для Президента України.

Степан Поліщук, майстер українськоївишивки: “Навчила мене перва вчителька. Ну, а потім пішла реконструкція нашого государства, перестройка, разне всьо. І, як говориться, началось вишивання”.

Цього дня тут, як завжди, можна було роздивитися, приміряти та навіть купити вишивані вироби. А ще їх дарували дітям.

“Оп-па, справжній козачок. Диви, який ти красивий. Бач, ми з тобой схожі”. 

Маленьким переселенцям та їх батькам волонтери подарували 30 розшитих візерунками сорочок.

Юлія, переселенка: “Это как что-то свое, родное. Я вам даже вот так могу сказать: это часть нашей Украины, часть нашей нации, часть нашей свободы. Вот что-то свое, теплое, вот как будто как дома”.

Анна Браткова, координаторка центру допомоги жінкам та дітям переселенцям Координаційного штабу волонтерів Дніпра: “Сьогодні Всесвітній день вишиванки. Це український день, коли ми ще більше виборюємо перемогу, тому що це – наш оберіг. І ми в Дніпрі, в місті, яке приймає найбільшу кількість гостей сьогодні, тому що це українці, які приїхали у пошуках безпеки, хочем вдягти в оберіги. Щоб вони відчували себе ще більш в безпеці”. 

Майстрині ще напекли пряників. І під час майстер-класів на них створиил їстівні орнаменти української вишиванки.