Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Тривога і страх за своє життя: як підтримати підлітків під час війни

Травми війни це не лише про фізичні поранення, а й про тривоги, панічні атаки і страх за своє життя. Для збереження психічного здоров’я підлітків у Дніпрі проводять зустрічі підтримки. Який вони дають результат та чому навчають спеціалісти?

13-ти річна Варвара почала ходити на зустрічі психоемоційної підтримки за рекомендацією брата. І не пошкодувала – окрім емоційного розвантаження, бонусом отримала корисні поради.

«Тут нові знайомства, тут дуже цікаво, я дізналась багато чого нового, я дізналась як правильно ставити цілі і вирішувати якісь питання», — розповіла учасниця зустрічей Варвара.

Лише підтримка і ніякої критики – це основні принципи зустрічей.

«Було пару разів, коли один одному писали компліменти, що подобається в людині. Приємно таке отримувати. Також ніякої критики, тільки підтримка, все сказане тут, залишається тут», — поділилася учасниця зустрічей Еля.

Підлітки отримують і практичні навички. Наприклад, як допомогти людині при панічній атаці.

Такі безкоштовні зустрічі психологині почали проводити на початку повномашстабного вторгнення. Проходять вони щонеділі та тривають півтори години.

«Діти вже були у нас ізольовані з початком карантину, а коли почалося повномасштабне вторгнення, у них з’явилося ще багато тривоги і страху, пов’язаного взагалі з їхнім життям. З’явилася тривога, можливо, не за себе, а за своїх домашніх улюбленців, пов’язана з розлукою з друзями і близькими», — пояснила психологиня Тетятна Олійник.

Нові групи організовують регулярно, про них можна дізнатись у соцмережах.

«На нашій сторінці в фейсбук Тетяна Олійник, Олена Сурда, в райончику ми публікуємо дописи про те, що набираємо нові групи», — розповіла психологиня Тетяна Олійник.

Зупинятись не планують, бо психологічні проблеми продовжують виникати. Одна із найчастіших – накопичення гніву та агресії. Радять екологічно виплескувати такі емоції – бій подушками або малювання.

Читайте також: Агент рф із Дніпропетровщини намагався втекти до Придністров’я після виконаного завдання