Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Тримайся за гриву»: у Дніпрі коні-переселенці реабілітують травмованих війною людей

Іпотерапія для травмованих війною. У Дніпрі коні, яких свого часу евакуювали з гарячих точок, тепер допомагають людям подолати психологічні травми.

«Це наш Кеша, ця конячка, це кінь герой, по-перше того, що йому 30 років – це знаковий та досить поважний вік для коня, але й він ще досі бодренький, хоче до дівчат, тому хлопцям в 100 років бажаю такого здоров’я», —  розповідає про коня дніпрянка Мілена Тараненко.

Кешу евакуювали зі стайні під Києвом, в яку прилетіла ворожа ракета. Тепер ним опікуються Олександр та Мілена Тараненки.

«Він жив у своєї власниці, зі своєю власницею він прожив 24 роки і коли до них прилетіло, троє з його друзів загинули, троє і він залишився», — каже Мілена Тараненко. 

Подружжя Тараненків і раніше тримали коней.

Та  після початку великої війни у них з’явилися вихованці-переселенці: двоє поні та двоє коней. Тварини евакуйовані з прифронтових міст, кожна має свою історію.

«Вони не знаючи нічого розуміють усе, що з людиною відбувається. Те, що вони відчувають небезпеку, це точно тому, що в будь-якій небезпечній ситуації він буде бігти до себе додому в своє стійло і там вже буде переживати свої страшні моменти», — розповідає дніпрянин Олександр Тараненко.

Поні Булочку евакуювали з Фельдман Екопарку. Згодом виявилося, що вона була при надії, тож з’явився ще й Капітан Кім.

Господар коня Антареса — парамедик, і зараз допомагає пораненим на фронті. А його гнідого доглядають тут.

А власники коня Тіфані вимушені проживати за кордоном через війну.

Та усі вони нині тут – за лікарів. Допомагають гоїти душевні рани дітям війни, військовим та людям, які стресують.

«Цей бізнес знаєте? Він така ідея трошечки парадоксальна, тобто не волонтерство народилось з того що бізнес є, а бізнес заснований для того, щоб ми мали можливість оплачувати постій коней і давати ці волонтерські послуги ветеранам», — розповідає дніпрянка Мілена Тараненко.

«Я думаю, люди які будуть сюди приїжджати, які будуть сідлати коника, які будуть тут по берегу їздити, вони будуть отримувати задоволення», — розповідає секретар міської ради Олександр Санжара.

Також тут можна потренуватись у верховій їзді, сфотографуватися з тваринами та отримати психологічну розраду.

Також додав: Дзюдоїсти з Дніпропетровщини завоювали 9 медалей на Чемпіонаті України