Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Топонімічний скандал: кому і чому не сподобалася нинішня назва Запоріжжя

Запоріжжя слід перейменувати. Буцімто топонім не відповідає стандартам лексики. Такий висновок нацкомісії зі стандартів державної мови ошелешив українців. Експертів взяли на кпини жителі Запоріжжя. Запротестував і мовний омбудсмен. На його думку, нацкомісія перевищила свої повноваження. Врешті Запоріжжя лишили в спокої і рішення скасували. 

Запоріжжя слід перейменувати: таке рішення нацкомісії зі стандартів державної мови приголомшило українців. У соцмережах здійнялась хвиля обурення.

«А хто спитав у жителів міста? Запоріжжя — це найкраща назва нашого міста… і не треба нічого іншого».

«Ви серйозно??? Запоріжжя — сама українська назва міста. А як же запорізькі козаки? Хіба це не доводить, що назва міста не може бути іншою?»

«Аби гроші вкрасти… Треба не назву міста змінювати, а комісію».

Житель Запоріжжя Артем — теж розгублений. Парубок навіть не думав, що цей топонім можуть поставити під сумнів. Впевнений: краще знищувати все московське, аніж чіпати козацьке.

Артем Мороз, мешканець Запоріжжя: «Я думаю, що чіпати таку назву, як Запоріжжя, — це насправді крінж, тому що це дуже потужна та історична назва, яка передає всі історичні події, пов’язані з могутніми козаками, могутніми воїнами. Мені здається, змінювати назву такого історичного, легендарного, можна сказати, міста на якусь іншу — це буде знущання з української історії».

Чим не догодило Запоріжжя мовникам, не втямить і Анжеліка Мілік.

Анжеліка Мілік, мешканка Запоріжжя: «Навіщо це питання порушилося під час війни. Ми йдемо як прифронтове місто, і це не те, що зараз нам потрібне. Потрібно вирішувати інші питання».

Раніше місто називалось Олександрівськ — на честь Олександрівської фортеці. Нинішнє ім’я Запоріжжя отримало у 1921 році.

Святослав Чирук, заступник директора з наукової роботи Музею історії Дніпра: «Зараз я бачу, що у багатьох публікаціях поширюється думка про те, що Запоріжжя назвали так через те, що воно знаходилось нижче порогів. І саме в 21-му році в Запоріжжі було відкрито краєзнавчий музей, причому відкрито краєзнавчий музей було Яковом Новицьким — це друг, товариш Дмитра Івановича Яворницького, також історик, який займався козакознавством. Тобто можна припустити, що там була й ідеологічна складова».

Після запеклих баталій та суперечок у соцмережах скандальне рішення врешті скасували. А мовний омбудсмен Тарас Кремінь взагалі запідозрив нацкомісію у перевищенні своїх повноважень.

Під гарячу руку мовників, крім Запоріжжя, потрапили ще й Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, які відповідають стандартам державної мови.

Читайте також: Освітня програма для фахівців та організацій, які братимуть участь у відбудові країни: прийом заявок триває