Site icon Телеканал «ДніпроTV»

ТОП будівель Дніпра, які вдало поєднують історичну та сучасну архітектуру

Дніпро – це місто, яке постійно розвивається і змінюється. У цьому процесі важливу роль відіграють архітектурні реновації, які змінюють вигляд міста, одночасно зміцнюють історичну цінність Дніпра та роблять місто більш привабливим для туристів. Житловий комплекс «Первозванівський» є одним із найцікавіших і найуспішніших проектів з реконструкції історичної будівлі у Дніпрі. Він розташований на перетині вулиць Короленка та Староказацької, у центрі міста. Про це повідомляє “Наше місто”.

У центральній частині Дніпра існує так званий історичний ареал, де діють  особливі вимоги щодо нової забудови. Історичні будівлі потрібно максимально зберегти. 

“Будівля, на яку я б хотів, насамперед, звернути увагу – житловий комплекс «Первозванівський», розташований на перетині вулиць Короленка та Староказацької. До речі, це один із перших вдалих проектів з реконструкції історичної будівлі у нашому місті. Робота Олександра Дольника, яскравого і самобутнього архітектора нашого міста, що створило знакові будівлі Дніпра. У цьому проекті автор не лише зберіг історичний фасад, а й вписав його у загальну композицію будівлі, де історична частина виглядає не як декорація, а безпосередня її складова”, – каже талановитий молодий архітектор Мелор Назаров.

Поруч із «Первозванівським», у сусідньому кварталі на вулиці Староказацькій, нещодавно закінчили зводити ЖК «Троїцький», в якому дуже тактовно та лаконічно поєднуються фасад пам’ятника архітектури та обсяги нової забудови.

“Мій перелік був би неповним, якби я не згадав один із знакових об’єктів нашого міста – «Менору» роботи Олександра Соріна. Хоча будівля повністю нова, вона дуже тактовно вписана в історичне середовище: будівля сходами піднімається вглиб кварталу, а на червону лінію виходять пропорційні забудові об’єми”, – додає Мелор Назаров.

Також архитектор відзначає ЖК «Парк Резіденс», що розташований на вулиці Єфремова. Сучасний комплекс вдалося вписати у забудову одного з найважливіших історичних районів нашого міста – центрального пагорба, де сконцентровані пам’ятки архітектури.

“Закінчити свій огляд хочу дуже гармонійним та цікавим об’єктом: будинком нотаріальної контори на вулиці Барикадній. Хороший приклад реновації історичної будівлі, коли дизайнерськими прийомами невелика будова стає окрасою камерної вулички. Сподіваюся побачити у нашому місті ще більше цікавих проектів реновації історичного середовища: тактичного поєднання нової забудови з історичною”, – каже архитектор. 

За його словами, реновації були виконані з урахуванням сучасних архітектурних тенденцій та вимог. Вони зберегли історичний вигляд будівель і зробили їх більш комфортними для використання.

Читайте також: «Незламні діти. Я чекаю»: в Україні зняли документальний проєкт про сильних духом хлопців та дівчат

  •