Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Тонкощі сплати земельного податку у Дніпрі – роз’яснення від Департаменту правового забезпечення

Помилковою вважається думка, що придбавши нерухомість, що знаходиться на земельній ділянці, яка перебуває у комунальній власності та не оформлюючи права користування чи права оренди землі, сплачувати земельний податок непотрібно. На цьому зауважують юристи Дніпровської міської ради.

«Здійснюючи правомочності власника – володіння та користування – щодо нерухомості, особа неминуче володітиме та користуватиметься земельною ділянкою під такою нерухомістю. Це випливає із правової суті нерухомого майна як нерозривно пов’язаної із земельною ділянкою речі», – наголошують у Департаменті правового забезпечення.

Разом із тим, вже давно ведуться суперечки щодо форми та підстав плати власником нерухомості за користування такою землею, адже ст. 206 ЗКУ встановлено, що використання землі в Україні є платним.

«Не є виключенням справа №160/5275/20 за позовом Семешиної Н.М. до ГУ ДПС У Дніпропетровській області, третя особа ДМР про скасування податкового повідомлення – рішення, де Третім апеляційним адміністративним судом був зроблений висновок, що особа, яка фактично користується земельною ділянкою не може бути звільнена від сплати земельного податку», – йдеться у повідомленні.

Отже, обов’язок зі сплати земельного податку пов’язується саме з фактичним отриманням особою права власності або права користування землею та існує й за відсутності державної реєстрації відповідного права, що здійснюється за бажанням правоволодільця.

«Таким чином, обов’язок зі сплати земельного податку виникає у особи в силу фактичного використання земельної ділянки, незалежно від дотримання такою особою вимог земельного та цивільного законодавства щодо порядку оформлення права землекористувача та підстав набуття права користування», – підсумовують у Департаменті.