Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Тарас Чорновіл: чому Україна не повернеться до моделі СРСР 

Новітня історія України твориться у наші часи. Що передувало сьогоднішнім подіям і чому українці не повернуться до сім’ї радянських республік? Про це говорили у марафоні до Дня Конституції на каналі Дніпро TV.

Найперша Конституція була прийнята у 1710 році, і відома вона як Конституція Пилипа Орлика. І в тому документі вже проголошували незалежність Війська Запорізького від росії та Речі Посполитої. 

Потім була Конституція УНР 1918 року. Вона проголошувала Україну державою самостійною та не від кого незалежною. В 1919 році вже нова Конституція – УРСР.  Потім 1929-го, 1937-го, 1978-го років. І нарешті — Конституція незалежної України 1996 року. 

Наскільки сьогоднішній варіант Конституції близький до того, що був ухвалений у 1996 році, розповів політичний експерт Тарас Чорновіл:

«Конституція 89 року не тільки всесоюзної, а і так званої Радянської України, вона дійсно несла в собі ці, ще закладені сталінізмом основи, починаючи з шостої статті про керівну і спрямовуючу силу єдиної компартії. Інші партії були заборонені. Дуже була помітна декларативність та поверховість прав і свобод. Уніфікація і централізація всього під загальносоюзний центр.  Цього ми позбулися остаточно».