Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Таємниці Дніпра: історична ротонда у середмісті

Унікальна ротонда у самісінькому центрі міста, про яку мало хто знає. Ротонда Макарова побудована у середині XX століття. Споруда криє в собі історії тодішньої еліти міста.

Серед сучасних будівель біля парку Глоби знаходиться історична ротонда. Унікальна споруда розташована на подвір’ї житлового будинку, де жив ракетобудівник і колишній директор Південного машинобудівного заводу Олександр Макаров.

“Архітектор Вадим Горбоносов, задумуючи цей комплекс, пропонував таку ротонду, яка з’явилася – це плоскість, яка йде над парком. Її треба було якось акцентувати”, – історик розповів Максим Кавун.

Але що таке ротонда? Це кругла споруда, часто з куполом, якою прикрашають сади та парки.

“Ця ротонда є завершенням двору: архітектурний комплекс складається з будинку, двору та ротонди. З неї любовалися парком директори, керівництво Південмашу. Вона ж створена для відпочинку та натхнення. Одночасно ротонда має панорамний ефект: люди мали тут місце для думок, навіть про космічний простір”, – наголосив історик.

Як правило, кожна історична споруда несе в собі легенди. Як свідчить одна з них, у ротонді була схованка, яку використовували для продажу секретних документів з ПМЗ. Мешканці будинку навпроти начебто бачили, як інженер ховав у ній невелику папку, а згодом за цими документами прийшла людина в плащі, а потім поспіхом покинула двір.

“Загалом, дуже цікавий комплекс, він зберігся. Тобто це будинок, двір, і ця ротонда, гаражі от такі 50-х років. Це був такий типовий сталінський ампір. Елітна будівля міста”, – зазначив Максим Кавун.

Ротонда має 8 колон з іонічним ордером.

“Це не має значення, це просто візуальні акценти. Вони всі походять з Давньої Греції і мають назви на честь областей Греції: Іонія, Дорія, Коринф. Такі стандарти архітектури існують вже 2 тисячі років”, – додав він.

Сьогодні ротонда залишається не лише пам’яткою архітектури, а й секретним місцем. Бо знаходиться у закритому дворі, куди можуть зайти лише жителі будинку.

Читайте також: Новомосковськ тепер Самар: на Дніпропетровщині перейменовано 18 населених пунктів