Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Ситуація із ЗАЕС: прислухайтеся лише до фахівців!

— Глава ГУР повідомив, що російські окупанти замінували Запорізьку АЕС. Чи це ядерний шантаж? Чого можна очікувати від ворога?

— Безумовно, тут треба розраховувати, як то кажуть, на найгірше. Тому що ми вже переконалися, що ми воюємо із терористичною державою, з терористичною армією терористичної держави. Вони здатні на все. Це показали бомбардування міст, де гинуть мирні жителі, і розстріл мирних жителів на окупованих територіях.

Це показав і підрив Каховської ГЕС — те, що ми нещодавно спостерігали.

Тому треба розуміти, що ворог може піти на будь-які заходи: крайні, найнеприємніші, найнесподіваніші. Тому потрібно завжди очікувати найгіршого в даному випадку. Сподіватись на краще, але бути готовим до гіршого. Запорізька АЕС зокрема.

Єдине, що потрібно, — безумовно прислухатися до думок фахівців. Атомників, ядерників. Я ось останнім часом читаю багато статей та коментарів різних фахівців у галузі ядерної енергетики, які дають свої коментарі щодо Запорізької АЕС.

Те, що я можу сказати, і мої висновки, які я бачу зі мною прочитаного матеріалу, вивченого матеріалу – те, що багато фахівців запевняють, що такого ефекту, як у Чорнобилі, або такого ефекту, як на Фукусімі в Японії, не може бути. Тому що реактори, які знаходяться у Запоріжжі – у них принципово інші умови для їхнього розміщення та експлуатації, ніж це було у Чорнобилі чи на Фукусімі.

Крім того, суттєвий момент – це те, що із шести ядерних реакторів п’ять фактично погашено. У гарячому стані знаходиться один реактор. Але станція відключена, тобто вона не знаходиться в робочому стані. У цьому випадку реактори не перебувають у тому стані, в якому вони перебували в тому ж Чорнобилі або в тій же Фукусімі, де відбувалися справді вибухи на станціях, що працювали, і це мало зовсім інші наслідки.

Тому я сподіваюся, що все-таки не будуть, не дай Бог, якщо трапиться, такі наслідки, як у Чорнобилі чи на Фукусімі.

Крім того, треба сказати, що на Запорізькій АЕС вже стоїть Фукусімський пакет так званий, це пакет, який враховує землетруси або сильні потрясіння для станції, який теж запобігає певним наслідкам.

Що становить небезпеку в цьому випадку – це справді зараження води. Тому що воду ми черпаємо з Дніпра, це основна артерія нашої країни, і природно, маса радіоактивних елементів може потрапити у воду, і це дійсно становить велику небезпеку і викликає велике хвилювання і побоювання за життя і здоров’я людей, — розповів очільник Громадської Ради Дніпра Геннадій Корбан в етері каналу ДніпроTV.

Читайте також: Як отримати дозвіл на зброю: зміни в процедурі