Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Суперечлива назва: через незгоду мешканців не перейменують одну з дніпровських вулиць

Вулиця Образцова не змінить свою назву. Принаймні на найближчий сесії міськради за це не голосуватимуть депутати — зі списку топонімів на перейменування її виключили. Причина — колективне звернення мешканців району. Люди проти запропонованої назви — «Чорних запорожців». Чому вона не до вподоби мешканцям і яку нову назву хотіли б мати жителі для вулиці Образцова? 

Прогулюючись вулицею Образцова, місцева мешканка Тамара Шакліна розповідає, як переїхала на лівобережжя та отримала тутешню прописку: «Було зруйновано багато помешкань. Моє житло в центрі також постраждало, і після того нам дали тут квартиру». 

Повінь 1977 року в Дніпрі сталася через потужну зливу. За дві години під водою опинився чи не увесь центрі міста. Історики пригадують, особливо сильно постраждала вулиця Яворницького та Привокзальна площа. 

У музеї історії Дніпра демонструють світлину однієї з численних повеней у місті. Розповідають, води було стільки, що вулицями плавали човни і рятували мешканців, багато з яких втратили житло.

Святослав Чирук, історик: «Затопило і багато підвальних приміщень, і напівпідвальних приміщень, де іноді знаходилися квартири людей. Постраждало багато майна. І через це існувало вже кілька черг відселення. Людей відселяли, давали їм якесь нове житло». 

З тих пір пройшло 45 років. Рівно стільки Тамара Миколаївна і мешкає на вулиці Образцова.
Колись не дуже виразна і охайна територія, а зараз — справжній зразок, на кшталт її назви.

А нещодавно жінка дізналася про перейменування рідної вулиці. Говорить, не розуміє нову немилозвучну назву.

Тамара Шакліна, мешканка вулиці Образцова: «З приводу нашої вулиці я б внесла якісь корективи. І, кажуть, будуть називати вулицю Чорних Запорожців. Я б оце слово «чорний» відкинула, бо воно несе якийсь негатив».

Володимир Образцов — радянський інженер транспорту, пік діяльності якого припав на московський період, говорять історики. А «чорні запорожці» — безстрашні вояки УНР, які відстоювали українську державність.

Святослав Чирук, історик: «Приймали участь у так званих «зимових походах», коли вже території України була захоплена більшовиками. Було здійснено кілька спроб прориву на територію України з Польщі, і надії на те, що це сколихне повстання в Україні і допоможе звільнити Україну». 

Та попри роз’яснення фахівців, з новою назвою мешканці вулиці Образцова не погоджуються.

«Особисто мені назва «Чорних запорожців» не подобається. Чому не вулиця Вишнева або, не знаю, якась там Соснова».

«Образцов був академіком. От і все. Розумна людина… Ми привикли до цього, нам новшества уже знаєте…»

«Вулиця Образцова для мене — це рідний дім, і я її люблю. Вона і затишна, інфраструктура розвинена, і спорт — його просто море».

Мешканці району направили до комісії з перейменування колективне звернення з проханням залишити стару назву.

Валентин Старостін, керівник робочої групи топонімічної комісії ДМР: «По тим поданням, які зайшли, то місцеві мешканці, мабуть, дуже люблять зрази, тому що вони вирішили, щоб вона була Зразкова».

У Дніпрі в черзі на перейменування ще 300 назв, говорять у топонімічній комісії. Їх мають змінити до кінця року, як, власне, і назву вулиці Образцова. Але її — з поправкою на побажання мешканців.
А місцеві не проти назви Зразкова!

Читайте також: На бульварі Слави у Дніпрі укладають новий тротуар