Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Сумка зі сміття: на продаж у Париж поїде аксесуар за 550$

Аксесуар з відходів чи лавочка з пластикових кришок.  До Всесвітнього дня вторинної переробки наша журналістка Анастасія Шуляк завітала до станції, де непотребу дають нове життя.

«Ми збираємо кришки, потім кришки дробляться у таку сировину, потім ця сировина кладеться в піч і з печі потім вона розігрівається, дістається і під прес. Виходить така плотна плита. Потім ми беремо цю плиту, розлініюємо, і як раз з такої плити виходить 400 бусин. І потім беремо на станочок, включаєм його, і кожна бусина окремо висвердлюється на станочку.» – розповідає Олександр Гречка, екоактивіст.

Те, що люди  зазвичай викидають у сміттєві баки, можна залишити на станції сортування та переробки. І таким чином дати нове життя непотребу.

«ЖБ банки в нас частково йдуть на свічки, ми передаємо фондам і з них роблять зараз свічки. Це дуже зараз актуально. Фольга це теж сама алюмінька. Теж переробляється. Потім кришечки – з них ми робимо сумки, передаємо людям на дрони, на все що завгодно.» – каже Олександр.

Зі звичайних пластикових форм від масла вийшла лавочка, вартістю 6,5 тисяч гривень. Для неї знадобилося 15 кілограм матеріалу та тиждень часу. У Дніпрі таких 4.

Пінопласту теж дають нове життя. Пакування від улюбленої сметанки та молока перероблюють у сміттєві пакети. А от лотки від яєць та кави – останній стан переробки паперу. Проте фермери та кав’ярні забирають їх аби використати повторно. У майбутньому планують перероблювати їх у палети.

«В умовах екоциду, який зараз відбувається, утворюється величезна кількість небезпечних відходів, які теж дуже сильно впливають на наше здоров’я і будуть впливати й далі.» – каже Ірина Мастюк, координатор ГО «Let’s Do It, Ukraine» в Дніпропетровській області.

З 15 листопада по 15 грудня 2023 року «Let`s do it Ukraine» пропонує приєднатися до марафону формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини.

Якщо поруч з вашим будинком є такий пункт, але його немає на мапі — додайте його та зробіть українців обізнанішими в екосправі.

Читайте також: Пішохідна доріжка та підготовка зелених насаджень до зими