Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Суддів апеляційного суду Дніпра звинувачують у рейдерстві

Квартири у Мост Сіті Апартаментах — предмет довгих судових спорів. У рейдерській схемі підозрюють суддів Дніпровського апеляційного суду. Заплутана історія, в якій знайшлося місце державній зраді, офшорним компаніям, банківським махінаціям, сепаратизму і підкупам — у спецрепортажі.

Мост Сіті Апартаменти із видом на лівий берег Дніпра. Квартиру у цьому будинку Олена Бєлова придбала у 2010-му. А через 3 роки почався судовий процес, у якому жінка доводить право на володіння житлом. Каже: стала жертвою рейдерського захоплення.

Олена Бєлова, власниця квартири: “Никаких ограничений для покупки этой квартиры не было: не было никаких ипотек, арестов. Поэтому, в общем, сделка произошла легко. Я очень сомневалась и пригласила во время нотариального оформления именно Красникова. 2013-й год, совершенно случайно один из жильцов, обращаясь в БТИ, узнаёт об аресте 10 квартир. Сообщает об этом всем соседям, мы сбегаемся в Бабушкинский суд к судье Бибику”.

10 квартир у Мост Сіті Апартаментах, у тому числі і квартира Олени Бєлової, належали бізнесмену Андрію Краснікову. Після загибелі чоловіка у 2012 році, його кредитні борги перекупила кіпрська компанія Hagworth Limited. Виявилось, що помешкання, яке придбала пані Олена, в іпотечній заставі загиблого бізнесмена.

Олена Бєлова, власниця квартири: “Оказывается, ипотека была внесена в 2011 году, через 6 лет после её заключения. Получается, под наши квартиры подложили ипотеку, которой не было зарегистрировано. Возможно, она и была, но она не была зарегистрирована. Поэтому она является основой обмана граждан”.

Суддя Бібік, каже пані Олена, приймав рішення у справі на підставі підроблених документів. Його ж давній знайомий, Максим Балацький, у минулому — голова юридичного відділу банка, у якому Красніков брав кредит. Він же – акціонер компанії Hagworth Limited. Замкнене коло, у якому Олена Бєлова напряму вбачає рейдерську схему.

Олена Бєлова, власниця квартири: “Представители Хагварда сидят в кабинете у начальника суда. Мы видим, что они какие-то все «свои люди». Но доказать связь, когда мы об этом даже намёком пытались сказать, Бибик: «Да я вас засажу, да это на судью клевета».

Після початку війни на сході України, суддя Бібік і його знайомий, Максим Балацький, втекли в окупований Крим. Останній отримав посаду заступника міністра внутрішньої політики, інформації та зв’язку так званої Республіки Крим. Пізніше крісла зі скандалом лишився. Бібік, у свою чергу, намагався працевлаштуватись у Росії суддею. В той час на батьківщині його розшукували правоохоронні органи. Їх рейдерську справу у Дніпрі мав хтось продовжувати. Олена Бєлова каже: за це взявся апеляційний суд Дніпра.

Олена Бєлова, власниця квартири: “Написала открытое обращение к судье Деркач. Она в 2014 году еще знала, что именно её подозревают в крышевании компании Хагвард. Судьи опытны, они очень скрывают всё это. Например, представитель компании Хагвард, который оформил квартиры на компанию Хагвард – Косенко Дмитрий Михайлович. Его брат – Косенко Леонид Михайлович – судья апелляционного суда, уволился в 2016 году. То есть представители компании Хагвард все равно связаны то ли родственными, то ли какими-то другими отношениями с судьями апелляционного суда”.

Наталя Деркач відома також своїми ймовірними зв’язками із братами Каснерами – скандальними дніпровськими забудовниками. Поки суддя Деркач розглядає справи Каснерів, її донька живе у подарованій цими ж бізнесменами квартирі.

Наша знімальна група намагалась потрапити на засідання апелляційного суду у справі щодо квартири Олени Бєлової. До зйомки процесу нас не допустили, замість цього ми близько години спостерігали за розглядом через екрани і слухали нерозбірливі виступи колегії , так і не поставивши жодного питання судді Деркач.

Та все ж, каже адвокат Олени Бєлової, прогрес у справі є.

Дар’я Кияненко, адвокат Олени Бєлової: “Заявником Бєлової заявлено відвід колегії суддів у складі Ткаченка, Піщиди, Макарова, і вони його задовільнили”.

Це означає, що буде призначений новий склад судової колегії. Це – один із кроків на шляху до повернення прав на власне майно.

Дар’я Кияненко, адвокат Олени Бєлової: “Нас цікавить виступ і звернення до Верховного суду України. На жаль, на позитивні результати в Дніпровському апеляційному суді не сподіваємось. Тому ми й налаштовані на Верховний суд, і в подальшому звернення перш за все до Європейського суду з прав людини”.

Наша знімальна група сподівається потрапити на наступне засідання апелляційного суду Дніпра у справі Олени Бєлової. І ми розкажемо, чому суддів апелляційного суду Дніпра звинувачують у пособництві розкраданню міського бюджету — все у тій же справі.