Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чому дніпрян не влаштовує перейменування вулиці Софії Ковалевської?

Дніпрянка створила петицію, в якій пропонує скасувати перейменування вулиці Софії Ковалевської на Галини Мазепи. Голосів поки замало, втім до кінця збору підписів залишилось 84 дні. Ким була Галина Мазепа і який стосунок має до Дніпра?

Софії Ковалевської на останній сесії міськради перейменували на вулицю Галини Мазепи. Не всім дніпрянам нова назва сподобалась.

Я вважаю, що це не є рівноцінним. Софія Ковалевська – видатний вчений, видатний математик, я розглядаю, як і більшість людей в Європі, я розглядаю її особистість, як жінку, яка боролася за свої права та за рівність прав з чоловіками, зокрема у сфері освіти, – зазначила дніпрянка Галина Галасун.

Пані Галина навіть створила петицію в якій просить скасувати перейменування. Поки вона зібрала тільки 29 підписів.

“Має бути якесь обґрунтування, якісь коротенькі анотації, якісь альтернативні пропозиції, а також має бути якась анотація, чому саме ця вулиця потребує перейменування”, – каже Галина.

Думку Галини розділяють сусіди та знайомі, люди в соцмережах пишуть обурені пости:

Я не хочу, щоб на моєму будинку висіло прізвище громадянки Венесуели, країни, яка підтримує війну росії проти України.

Не займайтесь маячнею!Залиште як є!

От нащо??!! Що не так з Софією Ковалевською?

Насправді, художниця зі світовим ім’ям Галина Мазепа дитячі роки провела у Катеринославі – сучасному Дніпрі. Вона навчалася у видатних українських митців і свою творчість тісно пов’язувала з Україною, хоча й мешкала за її межами.

Голова топонімічної комісії з перейменування вулиць пояснив дніпрянам що не так з Софією Ковалевською.

“Використання її призвіща в роки радянської влади, а саме йдеться передусім про те, коли боролися за російські пріоритети в науці, в мистецтві та географії, викликало певні сумніви”, – наголосив голова робочої топонімічної комісії Валентин Старостін.

Усі нові назви вулиць обирають згідно з рекомендаціями Інституту національної пам’яті.

“Проєкти рішень були заздалегідь оприлюднені. Як ви помітили, то, наприклад, між проєктом рішення на цю сесію (97 позицій) та прийнятим рішенням (92 позиції) є різниця. Люди, ознайомившись з проектом рішення, звернулися на гарячу лінію та до своїх депутатів, і зараз пропонують нові назви”, – сказав Валентин Старостін.

У зв’язку з воєнним станом громадські слухання щодо перейменувань не проводяться. Втім, свої пропозиції стосовно нових назв вулиць можна передавати через депутатів Дніпровської міської ради.

Читайте також: Як місто сприяє молодим фахівцям: практика для всіх