Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Старому вокзалу – нове обличчя!


Старому вокзалу – нове життя! На минулому тижні заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці проект нової вокзальної площі. Головні «ворота міста» добряче зміняться! Це і збільшена пішохідна зона, і дещо змінена траекторія руху трамваїв. Які ще цікавинки передбачені проектом – далі у сюжеті.


Вокзал – перше місце, яке бачать гості нашого міста. Його «обличчя» просто повинно бути взірцевим! Зараз тут звичайна, подекуди понівечена дорога, купа яток із фаст-фудами. А за проектом територія пішохідної зони буде більш функціональною – за допомогою траволаторів. Це аналог звичного для нас ескалатора.

«Это движущийся тротуар. Так называемый путь пассажира от трамвайной остановки до вокзала, где будут проложены в обе стороны эти траволаторы. Это бульварная часть, где могут двигаться пешеходы и движущиеся тратуары», – розповідає головний архітектор проекту реконструкції вокзальної площі Тетяна Свірежева.

Місце, де колись стояв пам’ятник Петровському, також оновиться. Замість цього понівеченого асфальту стоятиме ось така декоративна стела-фонтан. 

За словами головного архітектора Тетяни Свіржевої, проект змінювався декілька разів. Трамвай мав би зупинятися ближче до центрального входу у вокзал. Однак зупинилися на більш осучасненому варіанті

Предполагается разворот трамвая ближе к центру композиции, где будет стелла. Трамвай будет разворачиваться от нынешней колеи до этих деревьев и далее на существущие полосы трамвайных линий. Далее движение пешеходом сопровождается траволаторами.

У тендері на визначення головного проектувальника брали участь 5 компаній. Він виявив одну з них. Головним проектувальником нашої занедбаної вокзальної площі стала компанія «Дольнік». Їх пропозиція була найкращою та що також важливо – вони запропонували найнижчу ціну. Вартує проект півтора мільйони гривень!

«Был эскизный проект, который мы предварительно утвердили. После этого у нас был объявлен тендер на изготовление проектно-сметной документации. Тендер выиграла компания Дольник. И в настоящий момент они разрабатывают проектно-сметную документацию. Мы несколько изменим конфигурацию кровли, но в целом проект, который ви видели будет именно таким», – говорить    заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

Вокзальна площа – це ніби маленьке місто в одному великому Дніпрі. Однак це містечко треба гарненько «причесати» і надати «товарний вигляд». Тут тобі і кав’ярні, і магазини, і цілий квартал мафів із шаурмою – всі вони кидаються в око. До речі, у новому проекті взагалі не передбачені такі фаст-фуди. Аж занадно їх багато!

«Их просто здесь не будет. Максимум газеты, всё! Никакой шаурмы, никакой шаурмы-мастера ничего этого не будет!», – запевняє Михайло Лисенко.

А ми вирішили дізнатися думку містян щодо сучасного проекту «обличчя» нашого міста. І як же бути без яток, куди лишень на запах збігається чимала кількість гурманів? – про це ми також поцікавились

-Неплохо, по-европейски. Лицо неплохое, но все равно посмотрите какие стены обшарпаные, а будет лучше, – радіє містянка.

-Павильончик было б хорошо. А то понастроювали всяку..оцю..х@рню!, – обурюється жінка.

-Намного удобнее будет с каляской. Не надо ждать пропустят тебя или нет, – говорить жителька.

-Я его видел цветным. Деревья будут, это вообще очень красиво, – радіє перехожий.

-Когда город строится – это всегда хорошо. Проект мне очень нравится, – додає чоловік

-Без киосков плохо. Я приверженец всего старого. Так что пусть остается как было и Петровский тоже. А все эти перестройки мне не нравятся, – незадоволенний мешканець.

У проектувальників було головне завдання – привести Привокзальну площу у належний вигляд. Зробити її – не гірше, ніж, наприклад, у Харкові. Судячи з відгуків жителів – з програмою-мінімум наші архітектори впоралися.