Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Стан води у річці: екологи назвали причини чому цвіте Дніпро

Дніпро знову зеленіє. З цвітінням головної водяної артерії дніпряни стикаються щороку. Природній процес викликаний цілим рядом факторів, які впливають на екосистему водойми.

Цвітіння головної водяної артерії країни – річки Дніпро – ми спостерігаємо щороку. За словами експертів, ситуація звична для літнього періоду. Втім, основний вплив відбувається на екосистему водойми. Для людей ці процесі – не шкідливі.

«Ми бачимо звичайну картину для міста, нічого загрозливого для здоров’я мешканців прямо зараз немає. В той же час, загальна картина, вона показує те, що стан екосистеми річки незадовільний, і цією ситуацію потрібно займатися», – каже еколог Олексій Ангурець.

Цвітіння водойми, або евтрофікація – це розвиток фітопланктону, відомого всім, як «синьо-зелені водорості». На стан води у Дніпрі дуже сильно впливає також скидання неочищених стічних вод. 

«Звісно, також причинами є і кліматичні чинники, протягом останніх десятиліть, протягом останнього сторіччя, ми можемо спостерігати підвищення температури атмосферного повітря, яке приводить до розвитку цих синьо-зелених водоростей», – зазначив начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Ярослав Крисько.

В очищенні річки допомагають підводні мисливці та рибалки. Протягом 7 років члени однойменної громадської організації пірнають, витягують сміття, боряться з браконьєрством, та зариблюють річку корисними видами риби.

«Також ми намагаємось контролювати, на скільки це в нашій компетенції, зброси в воду, виявляємо різні пориви, які неконтрольовані і неочищені потрапляють в воду», – каже Валентин Левшин, голова громадської організації “Підводні мисливці та рибалки”.

Фахівці вважають, що вирішити проблему цвітіння можна. Втім, це дуже коштовний та довготривалий процес. Чи розпочнуть його у Дніпрі?

Читайте також: У Дніпрі триває прибирання вулиць та прибудинкових територій