Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Справа “ПриватБанку”: фірма Коломойського програла у суді

Ігор Коломойський різними шляхами намагається оскаржити націоналізацію “ПриватБанку”. Але не всі судді ухвалюють рішення на його користь.

13 грудня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі щодо ключових рішень по націоналізації банку державою. Це рішення Національного банку щодо переходу банку до держави та визначення переліку пов’язаних осіб із “ПриватБанком”. Пов’язані особи –  акціонери, керівники банку, близькі родичі. Під час націоналізації кошти на їх рахунках примусово обміняли на акції банку, які у подальшому викупив Мінфін.  

Так ось, у квітні 2019 року скандальний Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Нацбанку, що компанія Коломойського Triantal Investments Ltd пов’язана з “ПриватБанком”. Це рішення є у реєстрі судових рішень, але воно засекречене. Але суд вищої інстанції з цим не погодився, адже Triantal Investments Ltd до націоналізації була власником 16,7362% акцій банку і підпадає під визначення пов’язаних із банком осіб.

Якщо б не рішення апеляції, це могло б призвести до подальшого скасування процедури списання боргів банку перед кредиторами. Адже інші пов’язані компанії могли зняти с себе в судах цей статус.

«Національний банк вітає законне та обгрунтоване рішення суду апеляційної інстанції. Судом скасовано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, а провадження у справі закрито, оскільки відповідно до позиції Великої Палати Верховного Суду у справі № 826/20221/16 рішення Національного банку про визначення осіб пов’язаними не може бути оскаржене в суді жодної юрисдикції», – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Нагадаємо, що 18 грудня 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію “ПриватБанку”. Колишні власники втратили свої акції і цим невдоволені, у той час як держава вимагає від них відшкодування збитків. Зараз йдуть судові спори в Україні та за кордоном.