Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Спалах холери у Дніпрі: розвінчання міфів

Холера у Дніпрі? Нещодавно соцмережами почала активно ширитись інформація про спалах захворювання у нашому місті. Чи дійсно це так та чи вірять дніпряни в таку новину?

Сьогодні в лікарні швидкої медичної допомоги головний лікар оголосив про попередження. Очікують появу холерної палички у воді. Вище за течією річок, впадаючих у Дніпро, почали розкладатися трупи.
Саме така інформація днями ширилась соцмережами у Дніпрі. Місцеві активісти у той же час почали наводити паніку серед населення.

Ольга Промисловська, активістка: «На нас насувається холера (трупи будуть валятися на вулиці).
Для вашого розуміння, холерний вібріон є постійно. У водоймах Дніпра їх виявляють регулярно».

Дніпряни в такі чутки не вірять.

— Я такого не чула.
— А думаєте, буде вона чи ні?
— Та не буде, у нас вистачає холер, он, з неба летить холера.
Не чув про такі чутки навіть. А якщо і ходять, то навряд чи вона буде.
— Не вірю, це якась маячня.
— Зараз, мені здається, все можливо.
— А я думаю, не буде. Просто сіють паніку.

Загалом випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 та 2011 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався в Маріуполі. Тоді зафіксували 33 випадки захворювання та 24 випадки вібріоносійства.

Нагадаємо, у минулому році через воєнні дії з боку країни-агресорки рф ситуація наближалася до спалаху епідемії холери також у Маріуполі.

Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя: «росіяни казали, що ніякої епідемії в принципі нема, ніяких захворювань. Люди, хто як виживав, той так і вижив. Ми впевнені, що через це, у тому числі, зросла смертність десь приблизно в 2-3 рази точно в порівнянні з доепідеміологічним періодом. Офіційно вони досі це не визнали. Визнали, що був спалах якихось кишкових захворювань. Я впевнений, що вони навіть не знають яких».

Радник міського голови Маріуполя каже, загроза виникнення холери існує і цього року.

Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя: «Холерна паличка, вона є в Азовському морі постійно. Питання — наскільки вона буде агресивна. Велике питання, чи будуть робити окупанти якісь заходи для того, щоб убезпечити людей? Точно не будуть».

Проте, чи буде вона саме у Дніпрі та чи можна вірити чуткам — ми запитали у спеціалістів.

Маргарита Малишева, головна спеціалістка головного управління держродспоживслужби в Дніпропетровській області: «Центр профілактики контролю хвороб, вони постійно проводять санітарно-гігієнічний моніторинг навколишнього середовища, здійснюють лабораторні дослідження і, можливо, люди, які необізнані, могли прочитати інформацію на їхньому сайті про те, що висіяний в якихось з річок холероподібний вібріон, але він не викликає саму холеру. Наголошую, холероподібний вібріон не є вірулентним для людини. Він може викликати легкі розлади в роботі шлунково-кишкового тракту, гастроентерит, наприклад, і все».

Холера, каже пані Маргарита, є ендемічною для країн Азії, Близького Сходу, Африки, Південної та Центральної Америки. Для України, через воєнні дії, загроза саме епідемії холери мінімальна. І якщо навіть таке станеться — вже існує певний план дій.

Дмитро Степанський, мікробіолог, епідеміолог: «Більшість спалахів під час війни, під час бойових дій — вони вакцинокеровані. Ми можемо зменшити тягар цих інфекцій за допомогою вакцини — безпечної, доступної, якісної. На сьогоднішній день занепокоєння викликає саме кір, як і ніші вакцинокеровані інфекції. На жаль, рівень охоплення профілактичними щепленнями в нашій державі нижчий від рекомендованого. Дійсно, вакцинокеровані інфекції є лідером саме по спалахам під час війни, і ми можемо на них впливати».

Тож можемо сказати, що ситуація з випадками захворювання холери у Дніпрі та області контрольована. І якщо ви побачите інформацію щодо холери, перевірте, чи дублюють її офіційні джерела.

Читайте також: Дніпровські медзаклади оновлюють коштом міського бюджету