Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Соціальні таксі Дніпра допомагають евакувати людей з інвалідністю

Вже місяць спеціальні мікроавтобуси зустрічають та проводжають переселенців. Одним волонтери допомагають сісти у потяг та виїхати вглиб країни, інших – транспортують у тимчасові хаби.

Обережно, крок за кроком волонтери спускають колісні крісла з людьми. Це переселенці з Авдіївки. Олена Степанова супроводжує чоловіка. Говорить, їхня родина ледь втекла з-під обстрілів, бо жити у підвалі вже було несила.

Олена Степанова, жителька Авдіївки: “Если честно сказать, и не решались выехать. Но у нас сильно большая «горячая точка». И нам помогли из города Авдеевки – Каюда Нина Петровна… посоветовала центр по приему инвалидов в Днепре”.

Родина Олени Степанової, як і багато інших вимушених переселенців, прибула до Дніпра. Тут їх зустрічають волонтери. Для тих, хто потребує транспортування, містом передбачені соціальні таксі.

Максим Єрьоменко, директор Міського центру соціальної допомоги:
“Під час введення воєнного стану, автомобілі соціального таксі працюють в дещо обмеженому, економному режимі. Пріоритетом для соціального таксі є зараз підвезення “до” або “з” залізничного вокзалу осіб з інвалідінстю, які перебувають на обліку у відідленнях. Або також внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю, які також прибувають до нашого міста з метою евакуації з точок, де зараз відбуваються бойові дії”.

Окрім підвозу, внутрішньо переміщеним особам пропонують розміщення у тимчасово створеному центрі для людей з інвалідністю та батьків із немовлятами. Майже за місяць до центру звернулися більше двохсот осіб.

Ольга Волкова, керівниця Центру соціальної адаптації людей з інвалідністю громадської організації «Океан добра»: “Когда люди к нам приезжают, их привозят транспортом, всяким транспортом. А мы их размещаем, предоставляем услуги. У нас приходят медработники, осматривают, психологи работают. Они приходят в себя. Мы даем одежду, средства гигиены. После этого мы подбираем возможность евакуации дальнейшей, потому что у нас область тоже не самая блаполучная”.

На час введення воєнного часу, соціальне таксі працює з восьмої до дев’ятнадцятої сім днів на тиждень.