Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Сотні фото дітей: у Дніпрі створили телеграм-канал, де погрожують школярам

Новий вид кібербулінгу. Зловмисники створили телеграм-канал, де публікують фотографії дітей і пишуть про них образливі речі. Адміністратор каналу пропонує можливість видалення постів. За це в дітей просять гроші.

Кібербулінг – це правопорушення, яке тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Денис побачив фотографії своїх знайомих у телеграм-каналі, там їх ображали.

“В школі про це говорять. Мої друзі та знайомі також розповідають, що бачили там себе та інших своїх знайомих. Я писав своєму другу про те, що я його там побачив і попросив не звертати на це увагу. Щоб він знайшов сили перебороти це та ігнорувати подібні речі на свою адресу”, – каже дніпрянин Денис.

Цькування дітей набирає обертів.  В деяких постах є й погрози.Адвокат Кирило Сидоренко радить жертвам кібербулінгу терміново звернутись до поліції.

“Обов’язково потрібно зафіксувати вказані факти, по можливості зробити фото або скріншоти, повідомити про це заклад освіти, якщо це відбувається в закладі освіти і написати звернення до органів національної поліції”, – зазначив адвокат Кирило Сидоренко.

На зловмисників, які створили цей телеграм-канал, чекає,як мінімум, адміністративна відповідальність. Якщо кібербулінг призвів до самогубства жертви або спроби самогубства, правопорушників можуть притягнути до кримінальної відповідальності. А психологи радять батькам слідкувати за тим, що дитина публікує в інтернеті і з ким спілкується.

“По-перше, це питання безпеки, тобто не викладати фото, які б вони не хотіли, щоб поширювалися. Розуміти можливі наслідки, коли спілкуєшся в телеграмі та в інтернеті. По-друге, це стосується більше батьків – це мати реальне життя”, – наголосила психологиня Еліна Карепова.

Психологиня додає, не треба влаштовувати допит дитині, краще поговорити з нею по душах.

Читайте також: Розбили лобове скло: у Дніпрі від рук вандалів постраждали п’ять авто