Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Сокирою деталі з автівки відрубали»: волонтери з Івано-Франківська ремонтують машини для фронту

Понад тисячу кілометрів в дорозі. Волонтери з Івано-Франківська їздять на передові позиції до військових з 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Нині волонтери привезли шість автівок та найнеобхідніше для бійців — маскувальні сітки, продукти, зарядні станції, колеса, дрони та багато іншого, що просили бійці. Повертали на фронт й автомобілі, які забирали минулої поїздки на ремонт. 

Понад тисячу кілометрів в дорозі майже через всю країну. Волонтери з Івано-Франківська везуть допомогу до Донецької області. Колоною з семи автівок везли найнеобхідніше захисникам з 10 окремої гірсько-штурмової бригади на передові позиції. Технічна зупинка й традиційне фото біля стели на в’їзд до Донецької області.
Один з автомобілів повернувся на фронт після капітального ремонту. Машина неодноразово потрапляла під ворожий вогонь.

«Кріпто», військовий ЗСУ: «Загнали нас у Зайцево, ось у Зайцево вона якраз найбільше натерпілася. Відпрацювали три танкові снаряди. Машина стояла між двома хатами, одержала неабияк. Я гадав, що вже все. Але машина завелася, і після цього ще проїхала 400 км».

Боєць на псевдо «Кріпто» каже, кульмінацією в поломці авто стало затоплення.

«Кріпто», військовий ЗСУ: «Пропонували навіть іншу машину, але я сказів «ні». Хочу конкретно цю. В мене вже з нею історія більше року, дуже багато моментів. Так що хочу, щоб дожила зі мною до кінця війни».

В команді волонтерів Ігор Олексин — механік. Не раз бувало, що в дорозі доводилося ремонтувати авто. Чоловік розповідає: після того, як автівку доставили в Івано-Франківськ, її швидко відремонтували, а деталі брали за кордоном.

Ігор Олексин, волонтер з Івано-Франківська: «Розтин» показав, що вкладиші провернуло. Ремонтувати цей двигун не було сенсу, довелося везти другий двигун з Литви. Його вартість коштувала 17 тисяч грн. Завдяки нашим друзям-автомеханікам, а також волонтерам — Саші з Крихівців — він нам замінив цей двигун, усе перевірив, машину обкатали. І ось зараз вона вже на Донеччині і готова виконувати свої бойові завдання».

Ігор не тільки ремонтує автівки, а й фарбує їх та наносить військову символіку.

Ігор Олексин, волонтер з Івано-Франківська: «Більшість машин, так казали хлопці з Франківська: тут, здається, всі машини на передку — робота твоїх рук. У мене характерний почерк: я пропилюю вікна, залишаючи їм прозорість, але вікна менш відблискують. На сонці їх не так помітно».

Допомогу для «Едельвейсів» роблять універсальну. Не тільки автівки, а й передають дрони, зарядні станції, Starlink, маскувальні сітки.
Станіслав Ковановський, організатор волонтерської поїздки, каже: підготовка до такого виїзду може займати тижні.

Станіслав Ковановський, волонтер з Івано-Франківська: «Це якщо дуже великі запити і велика кількість необхідних речей. Ми мусимо закупити такі, як дрони, — це взагалі зараз дефіцит, їх зараз дуже важко знайти. Мавіки, їх практично ніде немає в Європі. Ми стараємося замовляти через людей, які в цьому розбираються і ще можуть нам дістати необхідні дрони».

Одна поїздка волонтерів може займати до п’яти днів. Це дорога туди й назад та перебування безпосередньо на позиціях.
В цю поїздку волонтери привезли загалом шість машин. Деякі після вже згаданого ремонту.

Станіслав Ковановський, волонтер з Івано-Франківська: «Дуже багато запитів від хлопців є на ремонт автомобілів. Це, на жаль, розхідний матеріал. І тут, в Донецькій області, поремонтувати якісно автомобіль дуже важко. Немає потрібних спеціалістів і, на жаль, фінансово затратно. У нас у Франківську дуже порядні майстри. Я не буду казати за всіх, але безпосередньо ті, з якими ми працюємо — вони дійсно патріоти, вони підтримують країну і максимально допомагають в ремонті і у всіх питаннях, у запчастинах».

Вперше забирали авто з передової в розбитому стані.

Назар Сморжанюк, волонтер з Івано-Франківська: «Так як прийняв удар в праву частину, була зміщена частина кузовних деталей — це прийшлося все вирізати. Була потреба, привезли зварювальний апарат, виконали зварювальні роботи, щоб могли машиною переїхати в інше місце, щоб забрати її лаветою».

Навіть не сподівалися, що вийде її полагодити, бо стан, в якому забирали, спочатку лякав фахівців.

Назар Сморжанюк, волонтер з Івано-Франківська: «Зразу трохи падав духом. Думав, що ця машина не поїде. Але в процесі — руки роблять — і почалася картина вимальовуватися».

Деталі для автівки, аби її вивести до найближчої траси, шукали по всьому донецькому напрямку.

Ігор Олексин, волонтер з Івано-Франківська: «На місцевості, на території Донбасу, знайшли «донора», від якого, щоправда, деякі деталі відрубували сокирою, бо болгаркою можливості у нас не було працювати. Усі на місці поміняли – амартизатори, колесо. Спробували завести автомобіль – завівся. Проїхали територією хлопців та виїхали на трасу. Залишили його біля траси, знайомий привіз його до Івано-Франківська».

Нині автівка в робочому стані та готова виконувати бойові завдання. А з виду так і не скажеш, що була розбита. Такі поїздки вже звичні для волонтерів. По приїзду додому вони вже починають готуватися до наступної.
Це лише маленька частина великої роботи, яку роблять волонтери, наближаючи перемогу.

Читайте також: 20 тисяч гривень для підприємців: хто може отримати виплати