Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На Дніпропетровщині дітей відправляють вчитися до недобудованої школи

Мешканці села Байдаківка, П’ятихатського району, бойкотують закриття школи. Рішення зачинити навчальний заклад депутати громади прийняли на сесії наприкінці травня. Школа не працюватиме вже з першого вересня. Учнів переведуть навчатися до опорної школи, що за 10 кілометрів від села. Їхати туди близько півгодини по поганій дорозі, каже вчителька молодших класів – Ніна Головань:

«У нас дуже погана дорога до опорної школи і дітям, особливо молодшим класам, важко буде»

Зараз у Байдаківській філії навчаються всього 28 дітей. У Лихівській – 250 учнів. Утім, опорна школа ще на стадії ремонту. Закінчити його мають до кінця 2020-го року. Не дороблений фасад будівлі, відсутні доріжки. Біля школи багато будівельного сміття. Вчитися у таких умовах може бути небезпечно, кажуть мешканці Байдаківки. До того ж, у їх школі лише два роки як зробили ремонт.

«Поставили вікна, поставили систему опалення, поставили дров’яний котел. Зробили ванночки і унітази для молодших дітей. На це витратили шалені гроші. Для чого вони вкладають ті кошти?», – каже голова батьківського комітету Тетяна Черновська.

Утримання одного учня в Байдаківській школі обходиться більше 70 тисяч гривень на рік. Це в рази більше ніж в міських школах. Тож, люди вважають, що навчальний заклад закрили через економію. Частину вчителів вже перевели працювати в Лихівську опорну школу. Інші допрацьовують до 1 вересня. Опорна школа зараз зачинена на карантин. З головою сільради нашим журналістам вдалося зв’язатися телефоном. З її слів, школу зачинили не через економію коштів.

«Фінансове питання взагалі не ставилось. Діти не відвідують заклад. Там куча різних питань, які стосуються надання освіти дітям», – каже голова Лихівської сільради Любов Горбенко.

Батьки запропонували чиновникам відкрити у приміщенні Байдаківської школи дитячий садочок. В селі – сімнадцять дошкільнят. Дітей батьки возять до сусіднього села. Розглянути це питання депутати ОТГ мають наприкінці серпня.