Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скорочений робочий тиждень: як на нього переходить світ і чи можливо таке в Україні

Працювати менше. В деяких країнах світу скорочують робочий тиждень. Уряди пояснюють: так намагаються зробити громадян щасливішими, аби в них був баланс між роботою та особистим життям. Що думають про це самі жителі країн і чи можлива та потрібна така ініціатива в Україні? 

До переліку цих країн входить і Канада.

Аліна, мешканка Канади: «Загалом у Канаді два види роботи – на повну зайнятість та неповну зайнятість. Повна зайнятість — це 40 годин, 5 робочих днів або неповна — 4 години на день, 20 годин на тиждень. Для тих, хто тут народився, 4 робочі дні — це добре. Для мігрантів це складніше питання, бо їм потрібні кошти. Для того, щоб отримати тут постійне місце проживання, потрібно 2 роки досвіду, 2 роки відпрацьованих годин. Якщо це буде 4 робочі дні — це буде набагато довше, коли людина зможе подавати всі документи та отримати постійне місце проживання».

Гіпсові зліпки, виготовлення культіприймальної гільзи, процес збірки – етапи виробництва протезів. І все це ручна робота. Паралельно з пацієнтом працюють психологи і реабілітологи — цінні кадри, досвід яких, зізнається директор протезного підприємства, — на вагу золота.

З початку повномасштабної війни багато підприємств в Україні збільшили виробництво. Тож питання про скорочення робочого часу та кількості задіяних працівників — не на часі. Через війну в нашій країні з’явилась потреба у збільшенні кількості робочих годин за рахунок скасування святкових та частково вихідних днів.

Так з чим насправді пов’язане скорочення робочих процесів у Європі і чи можливі такі ініціативи в Україні? Головним показником зростання економіки будь-якої країни є не кількість робочих днів, а продуктивність самого процесу.

Читайте також: Олена Доненко: «Законопроект 9363 — чи зможе держава відбирати майно українців за борги?»