Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скорочення виплат переселенцям: в Україні переглянуть перелік осіб, що отримують допомогу від держави

З першого березня не всі переселенці отримуватимуть грошову допомогу від держави. Її залишать тільки найбільш вразливим категоріям. Хто залишиться без додаткових двох тисяч гривень?

Світлана працювала охоронницею дитячого садочку у Вугледарі. Там в неї була своя квартира, але біля міста вже велись бойові дії, тож в листопаді 2022 року жінка все ж наважилась переїхати до Дніпра. Тут знайшла роботу продавчинею.

«У нас була екстрена евакуація. Там залишилось все. Виїжджаєш голий, босий. Єдине, що я собаку свою не кинула», – розповідає переселенка Світлана Віковська.

Виїхати з Вєней було не важко, однак орендувати житло з собакою виявилось непросто.

«Це в нас вже 3 квартира. Дуже важко знайти, тому що багато людей не хочуть здавати квартири переселенцям. З собакою, навіть, із хом’яком, плюс тисяча. Прогодувати – це одне, а за житло платити, на тисячу більше, це просто нереально. Завдяки нашому дідусеві, що в нього ще пенсія, ось цим 2000 тисячам. І дякую величезне волонтерам, вони допомогли дуже», – каже переселенка Світлана Віковська.

Нещодавно віце-прем’єрка Ірина Верещук заявила, що виплати переселенцям будуть оптимізовувати. Подібні зміни пов’язує зі зменшенням дохідної частини бюджету.

Ірина Верещук, віце-прем’єрка України: «Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, аби адаптуватися. Найвразливіші мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, до прикладу, адаптувалися, або отримали житло, є такі випадки, або мають роботу високооплачувану є такі випадки… тобто підходи мають бути більш справедливі».

Про важливість оптимізації виплат говорить і адвокатка Жанна Грушко. Вона розповіла про категорії ВПО, яким більше не платитимуть.

«Якщо до 1 лютого за попередні 3 місяці переселенці вчинили покупки нерухомого майна або транспортного засобу більше, ніж на 100 тисяч гривень, такі особи будуть втрачати право на отримання виплат. Далі ми говоримо про тих осіб, у яких на депозитних рахунках відкритих в Україні кошти у розмірі більше 100 тисяч гривень, і про тих, хто придбав у валюті або обміняв валюту більше, ніж на 100 тисяч гривень. Від виконання конкретних вимог залежить фактично отримання відповідної допомоги, не тільки грошової, а і підтримки наших військових на фронті», – зазначає адвокатка Жанна Грушко.

Механізм контролю над доходами і витратами переселенців поки не розроблений. Але вже відомі певні категорії, яким не треба переживати, що їх позбавлять виплат.

«Студенти, які навчаються за денною формою навчання, також особи з інвалідністю 1-2 групи, особи, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю 1 групи, за особами з інвалідністю 1-2 групи, які страждають на психічний розлад, які доглядають за дітьми з інвалідністю до 18 років», – зазначає адвокатка.

Поки уряд ухвалив рішення про автоматичне продовження всіх виплат до 1 березня. Після цієї дати гроші продовжать отримувати в тому числі пенсіонери, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Читайте також: В Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vincі