Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скільки коштує купити чи орендувати квартиру в Україні під час війни

До 19 квітня офіційно купити чи продати квадратні метри в Україні було неможливо. Реєстр нерухомості був закритий задля безпеки. Але Кабінет Міністрів прийняв постанову №480 щодо відкриття реєстрів і допустив частину нотаріусів до засвідчення договорів.

По факту ринок нерухомості запрацював, але з деякими обмеженнями. Під час воєнного стану неможливо зареєструвати нерухомість по довіреності – тільки за присутністю власника. Оформити продаж майна можна тільки у нотаріуса в тому районі або місті, де воно розташоване. Також заборонено вносити нерухомість в статутний капітал компаній.

«Відчужити можна тільки ту нерухомість, якою володіють не менше місяця. Однак, це не стосується випадків отримання її у спадщину та поділу майна подружжя», сказав начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції  Іван Легостаєв. 

Також в Україні відновив роботу і Державний земельний кадастр.

«Наразі налаштовується взаємодія баз даних Держгеокадастру з реєстром нерухомості. Як тільки її буде завершено, мешканці області знов зможуть укладати договори купівлі-продажу приватних будинків та земельних ділянок», – повідомив Іван Легостаєв.

Що з цінами

За інформацією пошукової системи нерухомості Flatfy, найбільше у травні подорожчало житло на вторинному ринку на Сумщині – на 122% порівняно з жовтнем 2021 року. Також зросли ціни на купівлю житла у Львівській області (на 64%), Івано-Франківській (58%), Київській (55%), Запорізькій та Дніпропетровській областях (51-53%).

Але показники попиту та пропозиції на вторинному ринку у зазначений період впали у всіх регіонах України. Найбільше пропозиція скоротилася у Кіровоградській області – на 92%, у Житомирській – на 86%, у Миколаївській – на 85%, у Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях – на 83%. Водночас у Дніпропетровській області показник пропозиції на вторинному ринку впав лише на 2%, у Київській – на 25%.

Згідно з дослідженням, попит на купівлю житла на вторинному ринку найбільше скоротився у східних та південних областях: у Херсонській – на 100%, Миколаївській – на 94%, Харківській – на 91%, в Одеській та Запорізькій – на 86%. Проте значне скорочення попиту спостерігається і у деяких західних та центральних областях: у Вінницькій – на 73%, у Чернівецькій – на 67%, у Хмельницькій та Волинській – на 62%.

Є і гарні новини. На початку травня в України будували вже понад 400 житлових комплексів. 65 з них – в Києві, ще 45 – в Одесі. Відновили будівництво також в Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі, Кременчуці, Черкасах, Умані. У західних областях зводиться 245 житлових комплексів. Подивитися, де в Україні відновили будівництво житла можна за посиланням.

Заради орендарів йдуть на поступки

За результатами опитування Olx Нерухомість, найбільш поширена поступка від власників квартир – це зниження вартості оренди. Знизити ціни готові майже 49% респондентів.

Із них майже половина піде на компроміс у 20-40%. Ще понад 33% орендодавців готові обговорювати умови оренди індивідуально та прислухатися до особистих потреб орендаря. А от майже 10% власників дозволять жити в помешканні більшій кількості людей з маленькими дітьми або ж з домашніми улюбленцями.