Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скільки коштує борщовий набір у Дніпрі?

Українці відчули стрімке зростання цін на борщовий набір у 2021 році. Ціни на овочі збільшилися у 2.5 рази у порівнянні з груднем 20-го року.

Борщовий набір – це поєднання базових продуктів – овочів, до нього входять картопля, капуста, цибуля, буряк, морква.

Єдиний товар борщової групи, який не подорожчав, а подешевшав –  продовольча картопля. Середні ціни на українську картоплю зменшились у три рази.

Роздрібні ціни на картоплю у супермаркетах майже не зрушили з місця. Проте ціни на моркву у порівнянні з минулим роком збільшились у два рази. На цибулю – в два с половиною рази. Рекордсменом здорожчання стали білокачанна капуста та буряк, цього року вони коштують в три рази більше.

Економічні експерти пов’язують  ріст цін на продукти зі здорощаням паливно-мастильних матеріалів та  електроенергії.

«Всё остальное благополучно у нас растёт в цене – оно не удивительно. Во-первых, потому что в Украине на сегодняшний момент наблюдается клаcсическая ситуация инфляции предложения. Инфляция предложения – это ситуация, при которой одновременно происходят такие моменты, как резкое подорожание энергоресурсов и постепенное увеличение заработных плат», – Юрій Гаврилечко аналітик, економічний експерт.

Дніпряни не розуміють, чому в Україні дорожчають вітчизняні продукти.

«Я не знаю, как можно вот так в нашей стране, где всё есть – электричества нет, газа нет, угля нет. Но я понимаю, конечно, что это сделано для того, чтоб угробить Украину», – Віра Мефодіївна дніпрянка.

«У меня семья большая, поэтому у меня много на борщ уходит. Наверное, не знаю там: пол килограмма капусты, четыре буряка на большую кастрюлю», – дніпрянка Олена.

Ми провели експеримент: закупили всі необхідні інгредієнти та приготували велику каструлю борщу на курячому бульйоні. Якою вийшла вартість улюбленої національної страви?

Щоб приготувати каструлю борщу на курятині, нам знадобилося 55 гривень.