Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скандал навколо укриття: у Дніпрі місцеві самотужки відновили сховище

Далеко не всі укриття в Дніпрі знаходяться на балансі міста. Є ті, які належать державі, перебувають у приватній власності і жодним чином не відносяться до міста. Хто їх утримує, відчиняє і в якому вони стані?

«Бомбосховище у нас зачинено».

Укриття, про яке йде мова, знаходиться на Молодогвардійській, 26. Саме його зачинені двері викликали справжній скандал у соціальних мережах. Однак, до міста це укриття не має жодного відношення.

Євген, мешканець вул. Молодогвардійська: «Ми почали власними руками це все відновлювати. І після того ми дізналися, що воно ще з 1994 року ліквідоване, як приміщення, яке ніхто не обслуговував».

З того часу споруда балансоутримувача не має, розповідають жителі району.

Євген, мешканець вул. Молодогвардійська: «З цього розгорівся публічний скандал. Але скандалу насправді нема. Бо була поліція, були люди, які відповідають за бомбосховище. Довели, що воно не є на балансі міської ради. Воно самотужки реконструйоване».

Люди самі вирішили зробити собі укриття. Зробили в підвалі ремонт, встановили замок, і відкривають лише під час тривоги. І то, схоже, не завжди.

Руслана, мешканка вул. Молодогвардійська: «Бомбосховище відчинено. 19:37. Коли запустили «Калібри», телеграм-канали про це сповістили, ми одразу в телеграм-канал написали, що бомбосховище відчинено. Закінчилася тривога, ми все перевірили, вимкнули світло, зачинили і пішли додому».

Реконструювали люди його самотужки у 2022 році. Оскільки бомбосховище нікому не належить, люди вирішили подбати про безпеку самостійно.

Аліна, мешканка вул. Молодогвардійська: «Мешканці мікрорайону власними руками почали його відбудовувати. Таким воно було. Тут ще залишилися недоліки, коли затікала вода від дощу. Залишити його відкритим – це його розікрадуть. І за власні кошти ми будемо наново відбудовувати його? Люди всі, які місцеві, вони адекватні. Всі, у кого є ключі, вони, за можливості, відразу приходять, відкривають».

Поруч є ще кілька укриттів, які також не на балансі міста. Потрапити до них звичайні люди не можуть, адже приватна, закрита територія. В тих, в які зайти можна, картина жахлива — бруд, вода, суцільний безлад. Але деякі активісти і досі звинувачують місто в усіх гріхах, і нарікають на «зачинені» укриття.

Факт же залишається фактом: якщо укриття не на балансі міста, а в приватній чи державній власності, відповідати за нього місто не може. Відповідальність за ремонт, оснащення і своєчасне відкриття – на балансоутримувачі.
Укриття ж, якими опікується місто, всі у належному стані, практично всі з відповідними актами ДСНС чи на стадії їх отримання. І, авжеж, відкриті під час повітряної тривоги.

Читайте також: Допомога чи борг: українців змушують повертати 6500 гривень, отриманих через застосунок «Дія»