Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Штам COVID-19 «Омікрон»: симптоми, міфи та чим небезпечний

Чому увесь світ так боїться нового штаму коронавірусу «Омікрон»? Про це говорили у програмі “Твій вечір” на каналі Дніпро TV.

«Те, що коронавірус існує, це, на мою думку, не викликає сумнівів. Новий варіант вірусу «Омікрон» має більше мутацій, ніж у попередніх варіантах, – каже доктор медичних наук, лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри інфекційних хвороб Катерина Литвин. – Що означає більше мутацій? Більше мутацій робить вірус більш контагіознішим і люди стають більш сприйнятливими до нього. Тобто це пристосувальні реакції, які дозволяють вірусу краще існувати в нашому організмі. Ним набагато легше заразитись». 

Про новий штам відомостей ще замало. “Ми ще не знаємо, чи буде цей вірус давати більш тяжку симптоматику. Але те, що цей вірус – це слабкість, це тахікардія, це катаральні прояви – це для всіх попередніх варіантів вірусу теж було властиво. Єдине, що на самому початку ми спостерігали більш істотну втрату нюху та втрату смакових відчуттів. У цій мутації цього менше. У Дельта-вірусі ми теж бачимо більше молодих людей, які страждають на коронавірус і, ймовірно, кількість молодих пацієнтів зростатиме з появою нового вірусу, – каже лікар-інфекціоніст. – Літні люди залишаються найбільш вразливою категорією, тому що, безумовно, у них хвороба протікає найважче”.

Але вакциновані переносять цю інфекцію набагато легше. “У цієї категорії відсоток госпіталізованих значно менший. І відсоток тих, хто пройшов вакцинацію і потрапив у відділення інтенсивної терапії, також значно менший, – каже експертка. – Ми не можемо сказати, що вакциновані повністю захищені від інфекції і в них не буде ніяких проявів хвороби. Заразитися можливо, але перебіг хвороби буде легший. До того ж смертність в країнах, де великий відсоток вакцинованих, дуже низька”.

За думкою лікарів, до 80% пацієнтів, які потрапляють у реанімацію через коронавірус, невакциновані. “Купляти сертифікат про вакцинацію нерозумно. Тому що така людина ніколи не визнає, що документ підробка, – сказала Катерина Литвин. – Зараз кілька вакцин у нас існує. Вони різні за своїм типом, механізм дії один, але вони різні за технологією виробництва. Короновак, Астразенка, Модерна і Пфайзер – вони загалом за технологією дуже схожі, тому вони взаємозамінні”.