Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Шлях до одужання: реабілітація військових у Дніпрі

Мужність та твердість духу – головні спільні риси характеру наших героїв, які щодня боронять незалежність України. На жаль, багато хто з них отримують різної степені тяжкості поранення. Проте янголи в білих халатах ведуть власний фронт й щодня борються за те, аби українські захисники скоріше одужали. Знімальна група ДніпроTV завітала до реабілітаційного центру й стала свідком вражаючих результатів.

Денис отримав важке поранення, через яке лікарі були вимушені ампутували йому ногу. Далі були місяці реабілітації, боротьба із власними страхами і перші кроки на милицях. А вже зараз боєць вчиться ходити на протезі.

“Нещодавно отримав протез. Головне – тримати масу, контролювати масу. З однієї ноги крок робиш, потім з іншої, й різко вперед”, – каже військовослужбовець Денис.

Наразі військовий займається на спеціальному, тренувальному протезі.

“В нього тут згибається коліно. Тобто коли він робить крок, він викидає ногу, і потім йому потрібно поставити ногу й закрити це коліно. Це обов’язково, тому що якщо він не зачинить, то воно просто зігнеться. Стопа тут не рухається, у подальшому йому зроблять, щоб вона рухалась. Тут вона фіксована”, – розповів асистент фізіотерапевта у відділені реабілітації Микита.

Одужання та реабілітація Дениса, як і інших пацієнтів центру, – кропітка і важка робота.

“Він прийшов слабкий. Ми працювали над зменшенням болі, над збільшенням амплітуди. Щоб далі в нас виходила більш якісна ходьба. Ми працювали без протезу, на милицях ходили, щоб він звикав до навантаження, і потім ми для нього виконали протез”, – додав Микита.

Незабаром курс реабілітації в цьому центрі для чоловіка закінчиться.

“Він буде направлятись на протезний завод, де його також будуть навчати, і будуть ще підганяти під нього цей протез”, – зазначив він. 

Після пройденого навчання Денис отримає власний протез та буде незалежним у звичайному житті й побуті.

Читайте також: Авантюра чи хайп? Що стоїть за безкоштовним татуюванням для ТікТоку