Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Шкільні «зачистки»


Навчальний заклад не є власним бізнес-проектом його директора. Так кажуть у міськраді. Там провели масштабне розслідування діяльності місцевих освітян. І результати не забарилися – напередодні навчального року через побори звільнили дев’ятьох директорів шкіл. Ще чотири – на черзі.


Гучні звільнення директорів шкіл, дитячих садочків та навіть розформування районних управлінь освіти розпочалися ще у червні. Та відомо про них стало лише зараз. Увесь цей час тривали службові розслідування – посадовці виявляли факти поборів та хабарів.

«Почему мы начали проводить такие проверки? Вот у меня в руках уж очень небольшая часть заявлений родителей, здесь их примерно 200 штук», – говорить заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко.

Такі заяви надходили не лише на сайт міськради. Обурені батьки зверталися навіть до громадських організацій, аби викрити факти зловживання службовим становищем. Одна з подібних організацій зайнялася проблемою. Найбільший інтерес викликала школа № 123 у Таромському.  Там зацікавилися майданчиком для проведення лінійок. Мовляв, за батьківські гроші зробили аби що.

«Родители обратились к нам с этой проблемой. Мы начали свое расследование. Я столкнулся с тем, что там не только проблемы с этой площадкой, там и непонятный потолок сделан и другие моменты», – розповідає співголова громадської організації «Науково-освітнє товариство підтримки перспективної молоді» Вадим Мірошник.

У міськраді кажуть, що й у них є питання до директора цієї школи.

«Вот двести заявлений на диреткора этой школы. Вот – мадам Железная – это 200 заявлений», – каже заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко.

Але ця сама «мадам Железная» з обвинуваченнями не згодна. Вона й досі працює на посаді директора і не розуміє, чому викликала такий інтерес. Мовляв, усі кошти використовує тільки за згодою батьків і вирішує фінансові питання лише з ними на щомісячних батьківських зборах.

«Я считаю, что 90 процентов (в акте) – это натуралдьный информационный мусор. Единстенное, с чем я согласна – это то, что на момент проверки в холле не было компьютера и принтера», – відстоює свою позицію директор СЗШ № 123 Вікторія Желєзна.

Не змінився директор і в 97 школі, що на Червоному Камені, хоча й він є у цьому чорному списку. Чоловік каже, що на два тижні його все ж таки відсторонили від роботи (на час проведення розслідування), проте потім поновили.

«В результате проведенных проверок никаких нарушений в школе не выявлено. Я себе работаю», – говорить директор СЗШ №97 ім. П.І.Шкідченка Володимир Гречин.

А от в 98 школі директор все ж таки змінився. Проте й надалі працює педагогом. Нинішнє керівництво не надто охоче це коментує.

«Попередній директор школи – це Ситник Олександр Іванович. Який відпрацював у цій школі 25 років. На сьогоднішній день він пішов на пенсію, але продовжує працювати в даній школі – викладає українську мову», – говорить директор НВК СЗШ №98 Олександра Бакіна.

З усього списку вже звільнено 8 педагогів. Проте у міськраді попереджають: рішення не остаточні –  деякі справи передадуть до правоохоронних органів. А батьків інформують –для кожного навчального закладу мають відкрити власний електронний рахунок, куди кожен бажаючий зможе надсилати гроші і контролювати їхнє використання.