Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що таке ресайклінг і чи можливий він в Україні

Утилізація  непотребу. Куди подіти речі, які вже не носиш? В Європі активно впроваджують екологічну утилізацію старих речей – ресайклінг. У такому випадкук клієнт отримує знижку на новий товар. Чи підтримують таку ідею українські виробники та як на це  реагують самі покупці?

«Дуже важливо, навіть в стані війни, турбуватися про наше довкілля. Адже планета починається з нас самих, і чистота нашої планети також».

Більше року тому дніпрянка Юлія Брик придбала купальник.
З часом пострункішала і попередню покупку хотіла викинути. Але передумала, дізнавшись про екологічний проєкт.

Юлія Брик, дніпрянка: «Побачила випадово у знайомих в інстаграм, в сторіс, репост цього екопроєкту. Подивилась відео і подумала, що дуже класна ідея. І вирішила, що треба долучитися».

Здавати старі речі на переробку — то європейська практика. Для українців — це поки новинка,-розповідають підприємці.

Євген Веретельник, співвласник інтернет-магазину: «Нам почали присилати старі купальники і дитячі купальники, і чоловічі плавки. Плюс — спеціальні термопечі з високотемпературним спалюванням, які спалюють синтетичні матеріали і перетворюють їх в золу. Наприклад. з 4 тонн синтетичних матеріалів ми отримуємо менше 1 тонни золи, яка більш екологічна до нашої флори і фауни».

Через хімічні компоненти в тканинах купальники розкладаються десятиліттями. І просто викидати їх на смітник — то небезпечно для екології.

Артем Павличенко, еколог: «Це залежить від того, який склад саме нейлону та неопрену. Він може виготовлятися з різними добавками. Неопрен, до речі, може містити добавки хлопку і інших наповнювачів, залежно від призначення. Відповідно, кожен з цих матеріалів може розкладатися сотні років, тобто сотні років достатньо, щоб сприймати джерело забруднення».

Великі компанії в Україні починають активно впроваджують ресайклінг – екологічну переробку непотребу.

Ірина Козлова, заступниця директора департаменту екологічної політики Дніпровської міськради: «Компанії великі, вони вже давно впроваджують збирання вживаних речей і намагаються привчити населення до цього тренду. І це дуже гарна ідея з купальниками — це напрацювання, це звичка корисна».

За місяць з початку екологічної акції до магазину звернулися більше 70 клієнтів. А між тим у Європі вже зараз впроваджується новий тренд – «Апсайклінг». Не утилізація, а творча переробка старих речей на нові.