Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що символізує купання на Водохреща і чи варто пірнати у крижану воду

За кілька днів Водохреще. Традиційно у це велике православне свято люди масово занурюються у крижану воду. Начебто цього дня вона має цілющі властивості. Кому лікарі не радять пірнати у холодну воду і де цьогоріч можна буде зануритись в ополонку…

Щороку рятувальники обстежують річку Дніпро та очищують місця занурення на Водохреще.

Віктор Філатов водолаз-рятувальник: «Ми виявляли різні об’єкти, що можуть становити небезпеку. Якщо це не відповідає місцю для купання, то ми не даємо дозволу такого».

Але цього року рятувальники водойму не перевірятимуть.

Віктор Філатов водолаз-рятувальник: «Цього року ми ще не обстежували і не очищали такі місця. І у нас нема даних про проведення таких заходів».

Обряд занурення виник у теплих країнах, де температура води була не нижче +15 градусів, говорять фахівці.

Олександр Новіков, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради: «Таке занурення буде дуже небезпечним для осіб, які не тренеровані, які мають хронічні захворвання — такі, як хронічні захворювання серцево-судинної системи, хронічні захворювання легень, бронхіальна астма». 

Православна церква вшановує день Хрещення Господнього молитвою. І не наполягає на пірнанні.

Архідиякон Анатолій (Чирченко): «Оскільки молитва нам потрябна щоденно, і насамперед молитва потрібна спільна, то, як і кожного року, традиційно в цей день буде звершуватися велике освячення води». 

19 січня освячення води буде проходити на Січеславській Набережній та Монастирському острові. А рятувальники нагадують про правила безпеки.

«Перше: якщо ви відчуваєте, що провалюєтесь, потрібно розставити руки, щоб зафіксуватися, щоб не піти під лід».

Напередодні Водохреща рятувальники вкотре нагадують про правила поведінки на кризі.

Іван Ливанець, рятувальник: «Для того, щоб вилізти з ополонки, або повземо, або маленьким кроками перебираємося до берга».