Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що робити, якщо отримуєте рахунки за зруйноване житло

До мешканців зруйнованого Маріуполя надходять листи від газопостачальників, в яких від людей вимагають актуальні дані лічильників. Це має масовий характер. Внутрішньо переміщені особи, які виїхали з тимчасово окупованих і прифронтових територій, а також мешканці цих територій скаржаться, що від них вимагають заплатити за комуналку. Однак, будинки за вказаними адресами зруйновані ворогом, і газ, вода та світло туди вже давно не подаються. Що з цим робити пояснили в Міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій.

«Ситуація виглядає абсурдною. Вважаю, що наші дії мають відповідати реаліям, але часто, на жаль, органи влади відірвані від життя. Думаю, не варто пояснювати, чому надсилати листи від газопостачальників мешканцям зруйнованих будинків не потрібно… Маємо бути більш тверезими у підходах!», – заявила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. 

Що потрібно робити

В міністерстві порадили внутрішньо переміщеним особам чи мешканцям тимчасово окупованих територій, житло яких зруйноване, повідомити про це на гарячу лінію газопостачальника. Для цього потрібно надати всі необхідні дані. Після цього компанія викреслить їх зі списку осіб, що користуються газом.

Нагадаємо, що на початку серпня Кабмін розширив та спростив порядок подання повідомлення про зруйноване чи пошкоджене майно. Подавати інформацію можна самостійно через портал або застосунок «ДІЯ» в розділі «Пошкоджене майно». Це також можна зробити у ЦНАПі чи за допомогою нотаріуса. Більш детальна інформація за посиланням.

За словами директорки Північної правозахисної групи, комунікаційної менеджерки мережі приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини Наталії Єсіної, поки що зарано говорити про отримання компенсації за зруйноване житло.

«Якщо говорити про те, що отримують люди на сьогодні, то стабільною залишається лише допомога внутрішньо переміщеним особам, – заявила Наталії Єсіна. – Проте, ми знаємо приклади громад, які вже ведуть реєстри пошкодженого житла, зруйнованих об’єктів інфраструктури, комунальної державної власності. І знаємо прикрі випадки, зокрема, у Бородянці, де люди не задоволені тим, як на місцевому рівні працює влада».