Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що писали світові ЗМІ про Україну 24 червня

Головні теми:

Велика Британія

«The Daily Telegraph» – «Захід готується до конфлікту з Росією через Калінінград».

Пасажирський потяг із Калінінграда до Москви прибуває на литовський кордон Калінінград — один із курйозів Європи. Викинутий на берег Балтійського моря три десятиліття тому, коли на Радянський Союз обрушився приплив, зараз це ексклав росії, оточений Польщею на півдні та Литвою на півночі. До 1945 року це був Кенігсберг у тому, що було Східною Пруссією, але було окуповано СРСР у рамках Потсдамського поділу Європи.

«The Guardian» -«Українцям загрожує депортація до Руанди»

Борис Джонсон заявив, що українські біженці можуть бути відправлені до Руанди, якщо вони подорожують до Великобританії без дозволу, у зв’язку з ескалацією урядових планів депортувати тих, хто подорожує через Ла-Манш у пошуках притулку.

Під час візиту до столиці Руанди Кігалі прем’єр-міністр також закликав країни НАТО і G7 не погоджуватися на «поганий мир» у конфлікті між Україною та росією, заявивши, що це призведе до ескалації військової машини Володимира Путіна.

Раніше Джонсон заявив, що перспектива відправлення українських біженців до Руанди за суперечливою урядовою схемою, оприлюдненою у квітні, «просто не відбудеться».

Але на запитання на зустрічі глав урядів Співдружності (Chogm), чи може українцям, які прибувають на човнах, загрожувати депортація до Східної Африки, він сказав: «Єдиними обставинами, за яких людей будуть відправлені до Руанди, було б, якщо вони прибули до Великої Британії нелегально, і тим самим підірвати безпечні та законні шляхи, які ми маємо. Я думаю, що ми даємо 130 тисяч віз українцям, і вони мають принаймні два дуже хороші маршрути для приїзду в цю країну.

«Але якщо ви приходите сюди нелегально, ви підриваєте всіх тих, хто приїжджає сюди легально. І це божевільно. Тому я боюся, що відповідь буде, я вважаю, так – теоретично це може статися. Але я думаю, що це дуже малоймовірно».

Його слова прозвучали, коли політики з 11 європейських країн засудили схему Руанди та Великої Британії.

«Daily Express» – «Борис: Британські війська можуть допомогти вивозити зерно з України»

Британські війська можуть допомогти у глобальних зусиллях із вивезення мільйонів тонн зерна з України, припустив Борис Джонсон.

Він сказав, що Велика Британія також готова допомогти в операціях із розмінування біля південного узбережжя України.

Велика Британія також може запропонувати страхування суден для перевезення мільйонів тонн зерна, що застрягли в країні.

«The Courier» – «Від втечі з-під бомб до захоплюючого Данді*»

Українські артисти цирку, які виступали в Данді (четверте по розміру місто в Шотландії), згадали момент, коли вночі почули бомби і були змушені тікати з дому.

37-річна Тетяна Кундик та 42-річний Генрі Аяла перебували у своїй квартирі на околиці Києва, коли Росія вторглася в Україну 24 лютого.

Пара разом з їх дворічним сином Леанардо були розбуджені від гучних вибухів о 5 ранку. Вони розповідали свою історію, перебуваючи в місті для серії шоу.

Тетяна каже: «Ми почали панікувати і пакувати речі, і було дуже страшно. Звуки, я ніколи не забуду.

«Ми поняття не мали, коли і де відбудеться наступний вибух».

Італія:

«Corriere della Sera»  -«Україна так Європи»

 

“ЄС, відновлення газу” – «La Repubblica».

La Stampa – «ЄС, двері для України відчинені. «Італія, є газ»

«Путін з Індією та Китаєм: «Боротьба із Заходом»».

Австрія

«Der Standard» – «ЄС в українськом прапорі»

Підпис під фото: «Перед Європарламентом розгорнуть величезний український прапор із прапорами країн ЄС».

Колонка: «Гевесслер (міністр клімату) розглядає газовий бонус»

Міністерство вивчає стимули для ощадливих домогосподарств.

Газова криза в Європі досягає апогею після того, як росія припинила постачання. Наразі готуються плани, як заощадити газ в Австрії восени, коли споживання збільшиться. Під час стандартного обговорення міністр клімату Леонор Гевесслер заявила, що її міністерство вивчає ідею дослідницького інституту Wifo щодо фінансової винагороди домогосподарств, які економлять газ. Однак домогосподарства, які раніше були дуже марнотратними, не повинні бути винагороджені.

Бельгія

«De Morgen» – «Війна в Україні:

Боснія і Герцеговина

«Oslobodjenje» – «Словенія та Австрія за БіГ»

Європарламент переважною більшістю голосів проголосував за негайне схвалення кандидатури на членство у Євросоюзі України, Молдови, а також Грузії, коли уряд там виконає певні умови.

У резолюції Європейського парламенту також згадуються Західні Балкани: «Щоб зберегти довіру до процесу розширення ЄС та забезпечити його перетворювальну силу, необхідно зберегти давню відданість Західним Балканам, і їхні паралельні шляхи мають продовжуватися».

На підставі заслуг, політичної гармонізації, солідарності Європарламент підтримав статус кандидата для України та Молдови та умовно для Грузії у міжнародних питаннях та узгоджених зобов’язаннях».

Франція

«Le Figaro» –  «Втративши російський газ, Європа повертається до вугілля»

Зіткнувшись із падінням поставок від «Газпрому», міністр економіки закликає німців скоротити споживання.

Нідерланди

«AD» – «Україна посідає місце у залі очікування ЄС». Бажання цих демонстрантів у Брюсселі вчора почули: Україна тепер кандидат у члени ЄС, поряд із Молдовою. Президент України Зеленський говорить про «унікальне історичне рішення».

Польща «Gazeta Wyborcza» – «ЄС відкривається на схід»

Але коли ми справді збираємося це зробити? Статус кандидата для України – це лише початок. Змінюватись має не лише Україна, а й ЄС. І Польща.

Історія писалася вчора у Брюсселі. Лідери країн Євросоюзу вирішили надати статус кандидата у Спільноту не лише Україні, яка бореться з російською агресією, а й Молдові. Грузії доведеться дочекатися цього та виконати додаткові умови, але визнано, що її майбутнє також за ЄС.

Німеччина 

«F.A.Z» – «Хабек очікує велике навантаження на споживачів через газову кризу

У четвер федеральний уряд оголосив про другий етап плану дій у надзвичайних ситуаціях із газом, щоб підготувати споживачів та європейських енергетичних партнерів до вузьких місць. Після цього рівня тривоги може бути рівень надзвичайної ситуації з державним нормуванням газу. Досі рівень раннього попередження вважався першим із трьох рівнів. Міністр економіки Роберт Хабек (зелені) обґрунтував посилення скороченням поставок російського газу з 14 червня та високими цінами. Згідно з європейським регламентом SoS, сигналізація має бути активована, якщо є «несправність у подачі газу». Держави ЄС зобов’язані допомагати одна одній у разі нестачі. Газ йде з Німеччини до Польщі з того часу, як росія припинила постачання туди.

«Passauer Neue Presse» – «Україна отримує статус кандидата на членство в ЄС»

Брюссель. Україна та сусідня з нею країна Молдова отримують офіційний статус кандидатів на вступ до ЄС. Таке рішення прийняли глави держав і урядів 27 країн ЄС вчора на саміті в Брюсселі, про що заявив президент Ради Шарль Мішель. Це була «історична» зустріч, сказав федеральний канцлер Олаф Шольц. Перш за все, до такого меседжу від ЄС закликав президент України Володимир Зеленський. Це свідчить про те, що боротьба за свободу та демократію варта. Момент часу для вступу як повноправного члена не встановлений. Однак саміт ЄС став розчаруванням для країн Західних Балкан.

Підпис під фото, «На прес-конференції в Брюсселі президент Франції Еммануель Макрон (зліва), президент Ради ЄС Шарль Мішель і голова Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосили, що Україна і Молдова тепер є серед країн-кандидатів.

Ізраїль

«The Jerusalem Post» – «Зеленський: Ізраїль має приєднатися до міжнародного санкційного режиму проти Росії»

Ізраїль має приєднатися до режиму міжнародних санкцій проти Росії та дозволити безвізовий в’їзд для біженців, які рятуються від агресії Москви, заявив президент України Володимир Зеленський студентам Єврейського університету в Єрусалимі під час спеціального відеозвернення у четвер.

«На жаль, ми поки що не бачимо, щоб Ізраїль приєднався до санкційного режиму», — сказав Зеленський, чиї слова було перекладено з української на англійську. «Коли уряди вводять санкції проти Росії, йдеться не про гроші чи бізнес. Йдеться про цінності та спільну безпеку. Йдеться про притягнення до відповідальності всіх, хто готовий знищити іншу націю. Японія, Австралія та інші країни приєдналися [до режиму санкцій]. Разом із нами проти російської агресії виступають багато європейських країн».

Китай

«China Daily» – «БРІКС закликали до солідарності»

Президент закликає країни охороняти світ, сприяти стабільності.

Голова Сі Цзіньпін закликав країни БРІКС підтримувати одна одну в питаннях, що стосуються їх основних інтересів, практикувати справжній багатосторонній підхід і працювати разом, щоб захистити справедливість, чесність та солідарність та відкинути гегемонію, залякування та поділ.

Сі Цзіньпін зробив цю заяву під час головування на 14-му саміті БРІКС із відеозв’язку в Пекіні. БРІКС, що об’єднує Бразилію, Росію, Індію, Китай і Південну Африку, представляє ринки світу, що розвиваються, і основні країни, що розвиваються.

Зазначивши, що сьогодні світ оповитий темними хмарами менталітету і силової політики часів холодної війни і оточений традиційними і нетрадиційними загрозами безпеці, що постійно виникають, Сі Цзіньпін закликав країни БРІКС виявляти солідарність і охороняти мир і спокій у всьому світі.