Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що писали світові ЗМІ про Україну 1 травня

Велика Британія

The Sunday Express в ексклюзивному матеріалі пише, що президент росії Володимир Путін має «армію диверсантів», націлених на Великобританію. 

Джерела повідомляють газеті, що високопоставлені офіцери МІ-5 повідомили уряду про загрози, а службам безпеки «доручили посилити спостереження» за людьми, які прибувають до Великої Британії. 

На першій шпальті газети анонс-заголовок: Джолі здійснює місію милосердя в Україні.

Першій заголовок у Sunday Times – «Боюся, що українці нападуть: параноя панує у Придністров’ї».

У колонці справа повідомляється, що вартість корму для птиці збільшується, тому що вона часто виготовляється з пшениці та сої – двох основних статей експорту України.

До війни яловичина була втричі дорожчою за кілограм, ніж курка, але газета попереджає, що сім’ї «вперше з 1950-х років зіткнуться з перспективою платити за курятину стільки ж, скільки за філе-міньйон».

The Observer вийшла з колонкою: Посли Великої Британії попереджають, що Путін може повернутися до Києва. Малоймовірно, щоб російський президент відмовився від своїх амбіцій, аби захопити Київ.

«Що є метою Заходу – забезпечити виживання України чи перемогти Путіна?» Питання на першій шпальті The Herald у неділю.

The Sunday Mail пише, що шотландський напій Irn-Bru став фаворитом серед українських солдатів, які борються з російськими військами. Солдати «просять його більше» у співробітників гуманітарної допомоги, пише газета.

Австрія

Газета «Kurier» вийшла із заголовком: «Незважаючи на кризу, ми живемо у добрій країні» – Канцлер Карл Нехаммер в інтерв’ю виданню «Війна, коаліція та політична довіра».

Заголовок на фото: «Робить жінок помітними»- Художник Солі Кіані про утиски та цензуру в ісламському світі. Актуальні гарячі точки та долі жінок України, росії та Афганістану

Газета: «Kleine Zeitung» — «Важке питання для ЄС: чи має Союз запропонувати Україні повне членство?».

Німеччина

Газета «Der Tagesspiegel» 

Мерц випереджає Шольца – запланована поїздка до Києва

Лідер ХДС хоче відвідати Україну у понеділок

Лідер СДПН Кучатий закликав Меркель зробити заяву щодо росії

Матеріал: «Союз представляє план нової політики безпеки»

Мета — більше незалежності та стримування.

Партії ХДС та ХСС наполягають на новому, більш всеосяжному розумінні європейського суверенітету та створенні у Німеччині Ради національної безпеки. «Реакційна ядерна держава і право вето ООН — росія в односторонньому порядку відмовилася від принципу ненасильницького права та діалогу, заснованого на правилах взаємодії між державами», — йдеться у проекті, представленому Tagesspiegel до зустрічі голів ХДС та ХСС у понеділок: 

«Відтепер політика безпеки має носити міжвідомчий характері і має бути продумана і розроблена з участю федеральних земель і муніципалітетів, і навіть приватного сектора».

Згідно з документом, який має бути прийнятий у понеділок, витрати Німеччини на оборону мають бути збільшені до двох відсотків обсягу виробництва.

Італія

«Атака на Одесу» – заголовок в La Repubblica: «Три ракети з Криму потрапили до аеропорту.

Перша евакуація зі сталеливарного заводу у Маріуполі

Невдачі на Східному фронті, і можливе оголошення Путіним «тотальної війни» Україні» 

Заголовок на фото: «Опір Донбасу».

Іспанія 

«La Vanguardia». Головний матеріал: «Російська агресія штовхає Фінляндію та Швецію до НАТО. Дві країни Північної Європи вирішують відмовитися від свого нейтралітету і вимагатимуть вступу до Альянсу».

Заголовок анонсу: «Битви на донецькому фронті».

Заголовок на фото: «Солідарність: Вчорашня демонстрація по вулицях Києва, столиці України, з вимогою створити гуманітарний коридор, який дозволить евакуювати Маріуполь».

Польща 

Gazeta Wyborcza. Заголовок на першій шпальті: «Маївка поруч з фронтом».

Ізраїль

Газета «Jerusalem Post». Заголовок статті: «Україна: росія вивела з ладу одеський аеропорт».

Підпис під фото: «Чоловік стоїть на балконі своєї квартири вчора після того, як ракетний удар пошкодив житловий будинок у Добропіллі, Донецька область».

США

Washington Post

Заголовки на першій шпальті: 

Надходження західної артилерії змінить перебіг війни

Путін та шрами радянської епохи підштовхують Фінляндію до НАТО

Головний матеріал: «Шлях для мирних жителів, що потрапили в пастку»

Припинення вогню на Маріупольському заводі

Переговори «заморожені»

Підпис під фото: «Зруйновані будинки в Ірпіні під Києвом, Україна, у суботу. Українські військові заявили, що у суботу вони відновили контроль над чотирма селами на сході Харківської області, стверджуючи, що російським військам “не вдається” взяти під контроль великі ділянки на сході».

Газета «Los Angeles Times» 

Заголовки: 

«Російська артилерія обстріляла зону бойових дій на сході України»

«Притулок із привидами. У Варшаві потоки українських біженців нагадує сцени Другої світової війни, але є й «щось чарівне».

Фото 1, підпис: «Мешканці закривають житловий будинок після сильного російського обстрілу у Добропіллі, Україна. Президент Володимир Зеленський звинуватив Москву у тактиці випаленої землі на Донбасі на сході країни». Фото 2, підпис: «Українські біженці війни у Медиці, Польща, сідають у поїзд до Кракова. Польща прийняла більше українців, ніж усі інші країни, разом узяті».

Газета: «Daily Tribune»

Заголовок: «Зближення»

Як Wisconsin Ukrainians Inc. надихнула цілий штат на допомогу в доставці критично важливих товарів до України, що роздирається війною

У перші тижні після того, як росія вторглася в Україну, Джонатана Пилипіва переслідувало почуття провини за те, що він не міг зробити достатньо.

Сторінка Wisconsin Ukrainians Inc. у Facebook, яку він відкрив у 2014 році як місце, де від 8 000 до 10 000 українців, які проживають у штаті, могли відчути солідарність, прославити культуру та поділитися актуальною інформацією, швидко перетворилася на цінний інструмент для зусиль з надання гуманітарної допомоги Україні.

Він та інші витратили трохи часу, та кинулись у бій.    

Отримати допомогу та надію за півсвіту звідси — непросте завдання.

Іноді це одна коробка з пожертвуваними медичними чи цивільними військовими запасами. Коли їх стає так багато, що вони займають кімнату в православній церкві Святого Матвія в Грін-Бей, тоді заповнюють вантажівку, яку везуть на склад до Чикаго для відправки вантажним літаком в Україну.

В інших випадках це щось таке ж просте, як засовування листівок у ці коробки, намальовані від руки нотатки синього та жовтого кольору українського прапора, зроблені вручну.

Фото 1, підпис: «Ольга Хієтпас (у центрі) наповнює коробки продуктами разом з іншими волонтерами Wisconsin Ukrainians Inc. 22 березня у православній церкві Святого Матвія у Грін-Бей. Некомерційна організація надіслала понад 115 000 фунтів гуманітарної, медичної та військової допомоги з того часу, як Росія напала на Україну».Фото 2, підпис: «Учні шкільного округу створили вітальні листівки для українців. Відкритки були заховані в коробках із припасами, відправленими в країну, що роздирається війною, компанією Wisconsin Ukrainians Inc».