Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що дає працівнику та роботодавцю закон про фрілансерів

На підписі у президента знаходиться законопроєкт про фрілансерів №5161. Що він змінює на ринку праці?

З фрілансерами будуть підписуватися трудові договори без встановлення певного часу виконання. Це своєрідна альтернатива угодам цивільно-правового характеру (ЦПХ). При цьому працівник зможе поєднувати роботу в кількох роботодавців і матиме оплачувані лікарняні, відпустки та зарплату. Заборонити йому працювати в різних місцях неможливо.

Роботодавець не гарантує, що буде надавати роботу постійно, але при укладеному договорі він має в місяць сплачувати за 32 години праці. Це мінімальні зобов’язання, на які має розраховувати працівник.

Хто має право винайняти фрілансерів

ФОПи за законопроєктом мають право укладати з фрілансерами не більше 10% від усіх трудових договорів. Компанії, у яких є лише 10 співробітників з трудовими договорами, залучати до роботи фрилансерів не можуть.

Роботодавець самостійно визначатиме коли фрілансера потрібно залучити до роботи та який має бути її обсяг. Максимальна завантаженість має складати не більше 40 годин на тиждень, а робочих днів — не більше 6 на тиждень. Якщо роботодавець вимагає працювати понаднормово, то фрілансер може відмовитися це робити.

Також, фрілансер може відмовитися виконувати роботу, якщо про неї йому повідомили з порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором.

Відомо, що договір з нефіксованим робочим часом має бути укладений письмово. Форму такої угоди розробити та затвердити Мінсоцполітики.

Нові правила щодо зайнятості набудуть чинності після того, як документ підпише президент і його опублікують в офіційному виданні.

Читайте також: «Дякуємо серцем»: мешканці Дніпропетровщини можуть розповісти про медиків-героїв на спеціальному сайті