Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що буде з цінами та зарплатами в Україні: прогноз від НБУ

Ціни на продукти до кінця 2022 року зростуть на 31%. Про це «Суспільному» розповів директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Володимир Лепушинський.

«Інфляція все одно залишиться високою наступного року, відповідно до прогнозу національного банку — це 21%», — заяви Лепушинський.

Він додав, що лише у 2024 році темпи зростання цін знизяться нижче 10%.

«Тобто буде дещо понад 9%. І основний чинник, який допоможе стримувати інфляцію — це подолання ворога», — додав він.

Нагадаємо, що у першому офіційному прогнозі від Нацбанка, який було зроблено під час широкомасштабної війни в Україні, сказано, що ціни на продукти зросли на близько 22% у липні 2022 року порівняно з липнем 2021 року.

«З одного боку, українська економіка відчуває на собі високу вартість енергоносіїв у світі. З іншого — інфляційний тиск посилюється через війну. Тимчасова окупація частини регіонів, бомбардування підприємств, мінування шляхів та земель, руйнування мостів і доріг, блокада чорноморських портів — все це призводить до додаткових витрат бізнесу та дефіциту окремих товарів. У таких умовах, коли майбутнє невизначене, бізнес закладає ймовірні збитки в ціну своєї продукції», — повідомляє Нацбанк.

До кінця року вартість необроблених продуктів в Україні зросте маже на 50%. Але новий врожай не вплине на ціни через проблеми з доставкою та здорожчання палива.

За оцінками НБУ, до кінця року безробіття знижуватиметься повільно, а реальні зарплати скоротяться. Чим успішніше українські військові будуть витісняти ворога, тим кращою буде ставати ситуація з економікою.

«Номінальні зарплати досить швидко зростатимуть, однак у реальному вимірі у 2023-2024 роках вони будуть все ще нижчими довоєнного рівня», – повідомили в НБУ.