Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Шахрайські кол-центри виводили кошти з рахунків громадян ЄС: викрито ще 10 зловмисників

У березні цього року українські та латвійські поліцейські знешкодили діяльність розгалуженої мережі шахрайських кол-центрів. Тоді вдалося затримати 10 учасників злочинної організації.

В ході подальшого розслідування були встановлені ще кілька учасників злочинної організації та зібрані докази їхньої причетності до протиправної діяльності, повідомили в Нацполіції.

Зловмисники дзвонили від імені працівників іноземних банків нібито для фіксації шахрайських дій із картковими рахунками, випитували у постраждалих конфіденційну інформацію, а потім переводили кошти на рахунки афілійованих осіб. Іншим способом конвертації електронних грошей у готівку було придбання за кордоном різної техніки з подальшим продажем через магазин електроніки у Дніпрі. Організував діяльність кол-центрів довірена особа «вора в законі». 

У ході 15 обшуків на території Дніпропетровщини було вилучено зброю та набої до неї, гроші, комп’ютерну техніку та транспортні засоби на понад 11 млн грн.

Підозрюваним інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Окрім того, на території Латвії іноземні колеги затримали ще 5 осіб, які забезпечували виведення грошових коштів потерпілих на підконтрольні організаторам злочинної організації банківські рахунки.

Загалом за результатами проведення двох етапів спецоперації підозру отримали 15 осіб на території України та 5 — у Латвії. Потерпілим уже відшкодовано 900 тис. грн завданої шахрайськими діями шкоди.

Читайте також: На Дніпропетровщині знову дозволили рибалити