Site icon Телеканал «ДніпроTV»

СБУ викрило мережу російської агентури, до якої входив народний депутат

Служба безпеки України викрила агентурну мережу ГРУ, яка повинна була допомагати ворогу в захопленні України. До неї входив нардеп Андрій Деркач, повідомляє пресслужба відомства.

Нейтралізувати мережу вдалося на початку війни. За даними слідства, нардеп Деркач курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. За словами його колишнього помічника та негласного співробітника ГРУ Ігоря Колєснікова, якого раніше затримала СБУ, Деркача завербували ще в 2016 році.

На створення охоронних фірм ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача. 

«Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи («частные охранные предприятия» – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста», – розказав Колєсніков.

Також Колєсніков розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. 

СБУ продовжує оперативно-слідчі заходи, аби притягнути до відповідальності усіх осіб, причетних до розгалуженої агентурної мережі. Наразі за ініціативи СБУ стосовно народного депутата Генеральним прокурором розпочато досудове розслідування.

Читайте також: “Дніпропетровщина прийняла найбільшу кількість вимушених переселенців”, – Геннадій Корбан, керівник Центру тероборони Дніпра