Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Сайти та соцмережі відтепер українською: з 16 липня почали працювати нові норми мовного закону

16 липня 2022 року набрали чинності нові норми закону про державну мову. Йдеться про використання української в інтернеті та на інтерфейсах комп’ютерних програм.

Відтак тепер українською зобовʼязані обслуговувати в інтернет-магазинах. Сайти засобів масової інформації, державних чи комунальних підприємств і установ мають завантажуватись для користувачів в Україні державною мовою. Українською зобовʼязані вести офіційні сторінки в соцмережах і сайти представники державної та місцевої влади. Поряд з українською – може бути й інша мова. Але державна – за замовчуванням. Це стосується також ютуб-, вайбер-, телеграм-каналів, інформаційних ботів та мобільних застосунків.

Також повинні мати український інтерфейс усі товари, на яких встановлені компʼютерні програми (наприклад, авто, пральна машинка, електрокавоварка). Незалежно від того, чи використовується електронний екран, чи це панель керування зі звичайними кнопками. Недотримання цієї вимоги означає, що товар неналежної якості. Скаржитися на такі випадки можна до Держпродспоживслужби.

За ​​порушення закону – штрафуватимуть. Складатимуть адміністративні протоколи представники Уповноваженого із захисту державної мови. А він – розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають або попередження, або штрафи. За перше порушення – попередження або штраф від 3400 грн до 8500 грн. За повторне, яке вчинене упродовж року – від 8500 грн до 11900 грн.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив: “В умовах війни недотримання мовного законодавства – це гра на руку ворогові. Створення кращих умов для опанування мови та її розвитку, контроль за застосуванням у відповідних сферах, захист прав громадян на отримання інформації та послуг державною – наш пріоритет. Утверджуючи українську мову, ми захищаємо нашу Незалежність. Спілкуючись рідною, наближаємо українську перемогу“.

Читайте також: У Нікопольському районі збільшується тривалість комендантської години