Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Російські війська розпочали битву за Донбас — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні відреагував про ракетні удари по українських містах.

Жодний із ракетних ударів не змінив для росії ситуацію якось принципово. Та й якщо оцінювати їх усі разом, то висновок – це стратегічна безглуздість.

Сьогоднішні удари по Львову, по Дніпропетровщині та будь-які інші російські удари означають тільки одне: ми, світ та історія заберуть у росії значно більше, ніж російські ракети – в України. Кожне втрачене життя – це аргумент лише для того, щоб українці та інші вільні народи покоління за поколінням сприймали росію виключно як загрозу. А будь-яку інфраструктуру можна відновити. І ми це обовʼязково зробимо”, — відзначив він.

Зважаючи на активізацію російських збройних сил, Президент повідомив, що росія розпочала наступ на сході України.

“Зараз уже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися. Дуже значна частина всієї російської армії зараз сконцентрована для цього наступу”, — зазначив він.

Він підкреслив, що українці будуть боротися до кінця, та подякував захисникам, які зараз чинять опір ворогу на фронтах.

Зеленський зазначив, що в Україні вже готуються до післявоєнного відновлення інфраструктури.

Ми розробляємо комплексний план, який передбачає відбудову зруйнованого, модернізацію державних структур та максимальне прискорення розвитку України. Йдеться не тільки про обсяг фізичної роботи – побудувати житло, відновити підприємства, завести новий бізнес, який працюватиме на відбудову інфраструктури та оновлення економічних відносин у нашій державі. А й про переосмислення того, як буде розвиватися наша країна надалі. Які галузі можуть стати основою зростання після війни. Які рішення та ресурси потрібні, щоб збільшити рівень переробки в Україні й не торгувати сировиною, як це було раніше. Які міста стануть локомотивами економічного й технологічного зростання, підтягуючи за собою навколишні райони”, — повідомив він.

Президент наголосив, що важливим є вибір майбутньої стратегії розвитку України. Одним з головних напрямків у цьому контексті він називає вступ країни в ЄС.

Невід’ємним елементом такого стратегічного бачення є вступ України в Європейський Союз. І в цьому контексті сьогодні відбулась історична подія – проходимо один з етапів перед вступом у ЄС. Ми передали відповіді на опитувальник, який отримали від Урсули фон дер Ляєн, Президентки Єврокомісії, та Жозепа Борреля, керівника європейської дипломатії.

Кожна держава, яка приєдналася до Євросоюзу, проходила через таку ж процедуру з опитувальником. Різниця лише в тому, що в них це займало роки, а в нас – трохи більш як тиждень. Вже найближчим часом ми передамо другу частину відповідей. І розраховуємо, що європейське рішення у відповідь буде швидким”, — зазначив Президент.