Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Різдво та Новий рік: чи доречно відзначати свята в умовах війни?

В Україні починається новорічно-різдвяний період. Цьогорічні свята затьмарені війною та трагічними подіями, які їх супроводжують. У багатьох виникає закономірне питання: чи радіти і влаштовувати застілля, коли в країні гинуть люди? Чи доречно відзначати свята в умовах війни?

«Святий Миколай, Ви завжди виконуєте мої бажання. Цього року дуже хочу, щоб скоріше скінчилася війна та настав мир на Україні. Аліса».

Батьки Аліси Водоп’янової відзначати широко новорічні свята не будуть. Для дитини організують традиційні заходи — прикрасять ялинку і приготують подарунки.

Наталя та Аліса Водоп’янови: «Ми живимо все ж таки в більш-менш безпечному місті. Воно не так потерпає від ворога, як інші міста. Тому, все ж таки, що в нас є дитина, ми наважилися цього року поставити ялинку, звичайно, в наш дім. Як для неї, так і для нас це принесло хоч якийсь там шматочок щастя».

Святкувати під час війни чи ні? Думки у суспільстві розділилися. У листопаді 53% опитаних дніпрян висловились проти встановлення новорічної ялинки у місті. Лікарі ж, попри війну і загальні негативні настрої, не радять відкладати приємні емоції.

Світлана Мороз, директорка обласної психіатричної лікарні: «Жити треба сьогодні та зараз. Життя одне, ми не матимемо іншого часу на життя. Так, зараз війна. Так, зараз дуже тяжке становище. Так, ми не можемо, як раніше, зібратися в центрі міста навколо величезної ялинки, щоб було багато людей, бо ми будемо одразу для нашого ворога метою. Але в кожному будинку кожна сім’я може зробити окрему радість».

Більшість регіонів України вже визначилися, як відзначатимуть новорічні і різдвяні свята. У Львові буде ялинка. У Сумах і Вінниці від цієї ідеї відмовилися. А ялинку на залізничному вокзалі у Києві засвітять за допомогою велосипеду.