Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Режисерка з Дніпра знімає документальну стрічку про загін «Антарес»

Про роботу пошукової команди «Антарес» знімуть документальний фільм. Дніпровська режисерка Катерина Стрельченко взялася за роботу над стрічкою на замовлення телеканалу Deutsche Welle. Діяльність пошуковців з Павлограду, особливо у воєнний час, стала відомою на всю країну. Їхній досвід є унікальним і заслуговує на окрему історію, коментує вибір теми авторка. 

Дніпровська режисерка Катерина Стрельченко ділиться своїми творчими планами. Після вдалого турне по 15-х країнах Європи зі стрічкою «Олесь Гончар: слово, як зброя», завдяки якому
вдалося зібрати кошти та придбати автівки військовим, мисткиня береться за новий проєкт.

«Понад пів року не могла просто працювати. Таке якесь емоційне вигорання відбувалося. Психологічно налаштувалася і зрозуміла, що не можна абстрагуватися від війни. Рано чи пізно треба робити свій внесок. І тема пошукового загіну «Антарес» з Павлограду просто лягла мені до душі», — каже вона.

Павлоградський кінологічний загін «Антарес» пошуком зниклих людей займається з 2008 року. За цей період 40 собак отримали спеціальну атестацію.

«Антарес» виховує собак за власною методикою. Їхні підопічні проходять іспити. Далеко не кожну собаку можна відібрати. І самі спеціалісти набули дуже такого високого рівня. Плюс — мені самій дуже цікаво дізнатися, що мотивує їх займатися цією нелегкою роботою», — пояснює Стрельченко.

Після 24 лютого пошуковий загін допомагає діставати поранених з-під завалів та шукати жертв війни. Для гідного поховання команда знайшла та повернула понад 50 тіл загиблих.

«Моє завдання — створити якісний продукт і на даному етапі отримати дозвіл. На виїзді разом з пошуковцями, зараз вони на Донецькому напрямку, щоб зняти, як саме відбувається ця непроста праця, як саме вони шукають людей», — зазначає авторка.

Сценаристом стрічки, як і в попередніх роботах режисерки, виступить Антон Базелінський. Відеограф Дмитро Панков нині служить у Збройних силах України. Його замінять молоді колеги з Полтави.

Катерина Стрельченко, режисерка-документалістка: «У нас буде новий оператор, новий режисер монтажу. Це нові для мене люди, але ми встигли трошечки попрацювати. Але я все одно нервую».

Проєкт Катерини Стрельченко під назвою «Шукачі загублених душ» підтримала компанія Deutsche Welle. Презентація повнометражної стрічки відбудеться восени. Її покажуть у трьох містах України. А потім команда українських кіношників відправиться в європейське турне.

Катерина Стрельченко, режисерка-документалістка: «Зараз Україна проходить важкі випробування, але в той же час вона отримує унікальний досвід, який потім знадобиться іншим країнам. Я впевнена, що цих людей будуть запрошувати як експертів».

Читайте також: Відключення світла на Дніпропетровщині: в області почали відновлювати електропостачання