Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Рекордне здорожчання цибулі: яка ситуація на ринках Дніпра

Рекордні ціни на цибулю. На ринках України стрімко зросли ціни на повсякденні товари. Наприклад, за кілограм цибулі тепер доведеться заплатити від 42 до 50 гривень, залежно від постачальника. З чим пов’язане таке подорожчання?

Ціни на цибулю на ринках України зросли приблизно на 10% . Раніше кілограм коштував 30 гривень, на сьогодні ціни можуть сягати 50 гривень.

Віола, дніпрянка: «Як так могло бути, що Україна з цибулею залишилася без цибулі. Сорок три чи сорок п’ять гривень. Це жах якийсь».

Продавці підтверджують стрімке зростання ціни, проте, причину подорожчання назвати не можуть.

Лідія, продавчиня: «Була тиждень назад 30 гривень, а зараз по 50. Звідки я знаю чого і з чим воно пов’язано». 

Таке здорожчання має багато причин, одна з яких — це зменшення врожаю на Херсонщині.

Олег Пендзин, виконуючий обов’язки директора Економічного дискусійного клубу: «Треба розуміти, що Херсонщина дає приблизно 35% врожаю цибулі в Україні. Цього року Херсонщина не дала нічого, тому дефіцит по цибулі ми вже реально відчули в грудні місяці минулого року. І це достатньо швидко матеріалізувалось у високий ріст цін». 

Крім того, зазначають фахівці, відчутно зменшився експорт овоча. 

Олег Пендзин, виконуючий обов’язки директора Економічного дискусійного клубу: «Сьогодні ми маємо ситуацію, при якій ціна на цибулю, порівняно з лютим 22 року, зросла в 2,5 рази. Також це пов’язано з тим, що Україна брала імпорт з Казахстану, а зараз це неможливо, бо іде транзит через російську федерацію, а він неможливий».

Така ситуація на ринку, прогнозують експерти, триматиметься до червня або початку липня.